OIV

OIV Smartino

Digitalni radio za nove sadržaje i povezane slušateljeŠto je OIV DAB+ Digital Radio?

Digitalni radio za nove sadržaje i povezane slušatelje

OIV DAB+ Digital Radio je platforma za emitiranje digitalnog radijskog DAB+ (Digital Audio Broadcasting) signala s dosegom većim od 3 milijuna stanovnika na području Republike Hrvatske. OIV DAB+ Digital Radio slušateljima omogućuje veći izbor programa čistog zvuka te dodatne tekstualne i grafičke usluge koje prate audio sadržaj.

Smartino hero

U čemu je DAB+ napredniji od DAB standarda?

bolja kvaliteta isporučenog sadržaja (zvuka i slike)

napredniji sustav kodiranja audio sadržaja

napredniji sustav zaštite od pogrešaka

dvostruko efikasniji i robusniji

dvostruko otporniji na pogreške uslijed utjecaja prijenosnog medija

Arhitektura platforme

  • Radiodifuzija visoko kvalitetnih digitalnih audio/video programa i podatkovnih usluga

  • Dostupnost multimedijalnog sadržaja i usluga (automobil, digitalni prijamnici, mobiteli)

  • DAB+ radijski prijamnici mogu primati tekstualne, grafičke, slikovne i video podatke
Ime slike

Pripremite se za radio budućnosti

Više od 3 milijuna stanovnika doseg DAB+ u Hrvatskoj

Do 10 radijskih programa preko 1 koncesijske frekvencije (u visokoj kvaliteti zvuka)

Dodatni prostor za oglašavanje u novim programima

Podcast/Vidcast - uvođenje novih emisija na zahtjev

Mogućnost prikaza multimedijalnih sadržaja

Osnovna prednost digitalnog zemaljskog radija je isporuka sadržaja bez smetnji i mogućnost emitiranja novih formatiranih sadržaja uz preciznu segmentaciju kroz jednu koncesijsku frekvenciju.

Zašto je digitalni radio važan za vaše slušatelje

Usprkos visokom udjelu korisnika interneta, radio je i dalje važan medij pa tako 45,9% slušatelja u Hrvatskoj sluša radio svaki dan, a 58,4% korisnika sluša ga u vlastitom automobilu dok je za 38,7% korisnika radio prva stvar koju slušaju ujutro. Svi novi automobili u mnogim državama članicama EU već imaju ugrađen digitalni radio prijamnik, a uskoro će to biti jedini prijamnik u novim automobilima, što otvara još veći prostor za emitiranje sadržaja putem DAB+ platforme.

Digitalni radio predstavlja ogroman iskorak u odnosu na analogni radio. Odlična kvaliteta zvuka bez šumova uz mogućnost prikaza slika i grafika na radijskom prijemniku DAB+ signala, samo su neke od prednosti, a preko zemaljskog odašiljanja mogu se primati tekstualni i video podaci vezani uz sadržaj (naslovnice albuma, informacije o pjesmi ili elektronski programski vodič). Osim toga, u sklopu svojeg programa možete ponuditi i podcaste (emisije na zahtjev) kako biste svoj sadržaj što bolje približili zahtjevima modernih slušatelja. 

Upravo su interaktivnost i modularnost smjer u kojem će se razvijati digitalni radio koji vašim slušateljima već danas može ponuditi puno dodatnih sadržaja i mogućnosti.

Ključne funkcije i prednosti

Više od 90 godina tradicije u emitiranju radijskog signala

Potencijal od 99,99% pokrivenosti digitalnim signalom u RH

Integracija s OTT uslugom za izdavače koji emitiraju i TV program

Integracija s OIV Playout MAX uslugom za upravljanje programom i HeadEnd uslugom s izlazom na sve kanale

Tehničke informacijeOdašiljanje DAB+ 

Za odašiljanje DAB+ koristi se VHF (Very High Frequency) područje od 174 do 240MHz. S obzirom da se radi o digitalnoj mreži koja se bazira na OFDM-u (Orthogonal Frequency Division Multiplexing), omogućen je rad u SFN-u (Single Frequency Network), tj. odašiljanje na jednoj frekvenciji na području jedne regije ili čitave države.


Kodiranje audio signala

Za kodiranje audio signala koristi se AAC+ (High-Efficiency Advanced Audio Coding) kodek. Koristan kapacitet multipleksa ili ensemblea je maksimalno 1.5Mbps, a prosječno 1152kbps. S obzirom da audio programi koriste različite brzine kodiranja i različite stupnjeve zaštite, zauzetost multipleksa se računa preko jedinica za kapacitet (Capacity Units) kojih ukupno ima 864.

Primjerice, s prosječnom brzinom od 64kbps i srednjim stupnjem zaštite u multipleks stane 15-ak audio programa. Upravo je ovo najveća prednost digitalnog emitiranja; mjesto za veći broj programa, no, s obzirom na široku paletu usluga koje pruža, DAB je puno više od digitaliziranog audio programa.


Pročitaj više o DAB+ digitalnom radiju >>