OIV

09.05.2023.

Digitalni radio od ovoga je mjeseca dostupan u tunelu Učka u kojemu je pokrenut pilot projekt DAB+ radiodifuzije u cestovnim tunelima. Aktivnosti testiranja i implementacije opreme započeti su još tijekom siječnja 2023., a s krajnjim ciljem kvalitetnog pokrivanja postojeće cijevi tog tunela DAB+ MUX 1 signalom.

Naime, prepoznajući važnost pokrivanja cestovnih tunela DAB+ signalom, ali i zbog stjecanja dodatnih iskustava i testiranja svih mogućnosti ovoga sustava u tunelima, OIV je sredinom prošle godine pokrenuo aktivnosti na ovome projektu te je započeta suradnja s koncesionarom za upravljanje, izgradnju i održavanje autoceste Istarski ipsilon - kompanijom Bina Istra d.d.

Projekt će se realizirati koristeći dio postojeće radiodifuzijske infrastrukture putem koje se u tunelu odašilju analogni FM radijski signali, uz dodavanje nove DAB+ opreme koja je u potpunosti investicija OIV-a.

Radi se o radiodifuznim sustavima koji DAB+ signal izvan tunela reemitiraju unutar tunela i na taj način omogućuju stabilan prijam odnosno kontinuitet slušanosti odabranih radijskih programa. Osim navedenog, sustavi radiodifuzije u tunelima imaju mogućnost prekida programa radi umetanja unaprijed pripremljenog audio sadržaja poput servisnih informacija ili prijenosa uživo govornih poruka nadzornog centra tunela kao što su primjerice poruke upozorenja u slučaju opasnosti. Za razliku od FM-a, DAB+ sustav omogućuje prijam vizualnih informacija u vidu tekstualnih i slikovnih poruka što je posebno važno u kontekstu skrbi za osobe s posebnim potrebama, npr. gluhonijemih osoba.

Isto tako, uzimajući u obzir kako Republika Hrvatska kao atraktivna destinacija svake godine bilježi značajan porast broja turista, posebno iz zemalja EU, važno je držati korak s ostatkom Europe i približiti našu zemlju modernoj budućnosti.