OIV

OIV Smartino

Digitalni radio za nove sadržaje i povezane slušatelje


Arhitektura platforme

  • Radiodifuzija visoko kvalitetnih digitalnih audio programa i podatkovnih usluga

  • Dostupnost multimedijalnog sadržaja i usluga (automobil, digitalni prijamnici, mobiteli)

  • DAB+ radijski prijamnici mogu primati tekstualne, grafičke, slikovne i video podatke
Ime slike

Ključne funkcije i prednosti

Više od 95 godina tradicije u emitiranju radijskog signala

Potencijal od 99,99% pokrivenosti digitalnim signalom u RH

Integracija s OTT uslugom za izdavače koji emitiraju i TV program

Integracija s OIV Playout MAX uslugom za upravljanje programom i HeadEnd uslugom s izlazom na sve kanale

Pripremite se za radio budućnosti

Više od 96% stanovnika u dosegu DAB+ u Hrvatskoj

Mogućnost do 10 radijskih programa preko 1 koncesijske frekvencije (u visokoj kvaliteti zvuka)

Dodatni prostor za oglašavanje u novim programima

Podcast/Vidcast - uvođenje novih emisija na zahtjev

Mogućnost prikaza multimedijalnih sadržaja

Osnovna prednost digitalnog zemaljskog radija je isporuka sadržaja bez smetnji i mogućnost emitiranja novih formatiranih sadržaja uz preciznu segmentaciju kroz jednu koncesijsku frekvenciju.

Tehničke informacije


Odašiljanje DAB+ 

Za odašiljanje DAB+ koristi se VHF (Very High Frequency) područje od 174 do 240MHz. S obzirom da se radi o digitalnoj mreži koja se bazira na OFDM-u (Orthogonal Frequency Division Multiplexing), omogućen je rad u SFN-u (Single Frequency Network), tj. odašiljanje na jednoj frekvenciji na području jedne regije ili čitave države.


Kodiranje audio signala

Za kodiranje audio signala koristi se AAC+ (High-Efficiency Advanced Audio Coding) kodek. Koristan kapacitet multipleksa ili ensemblea je maksimalno 1.5Mbps, a prosječno 1152kbps. S obzirom da audio programi koriste različite brzine kodiranja i različite stupnjeve zaštite, zauzetost multipleksa se računa preko jedinica za kapacitet (Capacity Units) kojih ukupno ima 864.

Primjerice, s prosječnom brzinom od 64kbps i srednjim stupnjem zaštite u multipleks stane 15-ak audio programa. Upravo je ovo najveća prednost digitalnog emitiranja; mjesto za veći broj programa, no, s obzirom na široku paletu usluga koje pruža, DAB je puno više od digitaliziranog audio programa.

Zašto je digitalni radio važan za vaše slušatelje

Usprkos visokom udjelu korisnika interneta, radio ostaje važan medij pa tako velika većina slušatelja u Hrvatskoj sluša radio svaki dan, a više od polovice korisnika sluša ga u vlastitom automobilu. Svi novi automobili u mnogim državama članicama EU već imaju ugrađen digitalni radio prijamnik, a uskoro će to biti jedini prijamnik u novim automobilima, što otvara još veći prostor za emitiranje sadržaja putem DAB+ platforme.

Digitalni radio predstavlja ogroman iskorak u odnosu na analogni radio. Odlična kvaliteta zvuka bez šumova uz mogućnost prikaza slika i grafika na radijskom prijamniku DAB+ signala, samo su neke od prednosti, a preko zemaljskog odašiljanja mogu se primati tekstualni i video podaci vezani uz sadržaj (naslovnice albuma, informacije o pjesmi ili elektronski programski vodič). Osim toga, u sklopu svojeg programa možete ponuditi i podcaste (emisije na zahtjev) kako biste svoj sadržaj što bolje približili zahtjevima modernih slušatelja. 

Upravo su interaktivnost i modularnost smjer u kojem će se razvijati digitalni radio koji vašim slušateljima već danas može ponuditi puno dodatnih sadržaja i mogućnosti.