OIV


U organizaciji OIV-a i DVB-a održana međunarodna radionica „Future trends in terrestrial broadcast“

Autor: Ida Balog

21.02.2020.

Uzajedničkoj organizaciji DVB-a i OIV-a, 26. studenog 2019. godine u hotelu Hilton Garden Inn u Zagrebu održana je međunarodna radionica „Future trends in terrestrial broadcast“ o budućim trendovima zemaljskog emitiranja. Glavne teme bile su prijelaz s DVB-T na DVB-T2 tehnologiju, smetnje između DVB-T2 i LTE/5G usluga na 700 MHz te budući trendovi u odašiljačkim tehnologijama.

Član Uprave i direktor OIV-a Mate Botica zaželio je svima dobrodošlicu te izrazio nadu da će radionica biti od koristi u karijerama svih sudionika. 

„Ponosan sam što smo danas ovdje okupili više od 150 sudionika iz čak 26 zemalja. Program koji smo pripremili pruža svima izvrsnu priliku za stvaranje ne samo poslovnih kontakata, već i priliku da naučimo sve o posljednjim trendovima i evoluciji DVB tehnologije“

Mate Botica

Stan Baaijens iz DVB organizacije najavio je glavne teme te napravio kratak pregled pripremljenih podtema i rasprava. „Trebamo biti realni. Korisničko iskustvo se mijenja, a ti korisnici smo mi i naša djeca. Stoga se moramo prilagoditi, moramo gledati u budućnost kako bismo vidjeli što se tamo događa“, rekao je Baaijens te iskoristio priliku da pozove sudionike na „DVB World“ konferenciju koja će se održati u ožujku 2020. godine u Španjolskoj.

Svrha ove jednodnevne radionice bila je prezentacija najboljih praksi, iskustava i izazova prelaska sa DVB-T/MPEG-2 na DVB-T2/HEVC svim dionicima tržišta, ne samo u Hrvatskoj već i susjednim zemljama s naglaskom na postizanju glatke tranzicije za televizijske nakladnike, pružatelje usluga odašiljanja i krajnje korisnike.

Jedan od razloga prelaska na DVB-T2 je puštanje opsega 700 MHz za mobilne širokopojasne mreže (LTE/5G) pa je jedna od tema bilo i smanjenje potencijalnih smetnji novih mobilnih mreža prema digitalnoj zemaljskoj televiziji. Konačno, razmotreni su i budući trendovi u radiotelevizijskim tehnologijama poput ciljanog oglašavanja, novih standarda audio i video kodiranja, DVB-I, HbbTV i 5G Broadcastinga.

Direktor Sektora za jezgrene mreže i usluge OIV-a Zoran Kezan osvrnuo se na prelazak s DVB-T na DVB-T2 sustav koji je u tijeku u Republici Hrvatskoj dok su Thomas Loichinger (Rhode & Schwarz) i Guido Gentile (EI Towers) sudionicima prenijeli iskustva prelaska na novi sustav u Njemačkoj i Italiji.

Kao ostali govornici na konferenciji su sudjelovali Aneta Baier (IRT), Lars Backlund (Broadcast Networks Europe), Jason Power (Dolby), Peter Siebert (DVB), Laurent Roul (ENENSYS Technologies), Darko Ratkaj (EBU) i Angelo Pettazzi (HbbTV Association).

Mnogobrojni sudionici radionice iskazali su zadovoljstvo odabranim temama i pohvalili odličnu organizaciju cijelog skupa u kojoj su sudjelovali djelatnici OIV-a, Dubravka Duilo, koja je vodila cijeli program, Tigran Vržina, koji je uz Petera Sieberta iz DVB-a osmislio program i moderirao raspravom na panelima, a sve uz logističku i tehničku pomoć te podršku Nikoline Grubešić, Damjana Škornjaka, Antonie Japunčić i Maria Kaurinovića.