OIV


Treća godina
digitalnog emitiranja radija

OIV nastavlja s testnim emitiranjem DAB+

01.04.2020.

Sredinom studenog prošle godine istekla je druga i formalno započela treća godina testnog odašiljanja DAB+. Nakon sastanka s regulatorima, Agencijom za elektroničke medije (AEM) i HAKOM-om, odlučeno je da se nastavi s testnim odašiljanjem DAB+ uz proširenje mreže i bolje pokrivanje Slavonije i Dalmacije.

AEM je izdao Poziv za iskazivanje interesa za digitalno eksperimentalno emitiranje radijskih kanala u tehnici DAB+ na koji se javio rekordan broj nakladnika, njih čak 17 s 20 programa. Radi zadržavanja više razine audio kvalitete odlučeno je da se u multipleks ne stavlja više od 12 programa, a nakon pregovora s nakladnicima oko cijene i ostalih uvjeta multipleks je popunjen s tim brojem programa.

Što se tiče proširenja mreže, HAKOM je OIV-u izdao tehničke parametre, a nedugo zatim i dozvole za emitiranje s tri nove lokacije.

Uz postojeće odašiljače na objektima Sljeme, Ivanščica, Učka, Belje - Đuro Podboj, Vidova Gora – Brač i Srđ uskoro kreće emitiranje DAB+ signala s objekata Psunj i Ugljan Mala Glava.

Postojeći odašiljači koji su do sada bili u najmu su otkupljeni, a u tijeku je nabava novih odašiljača i antena. Projekti su napravljeni tijekom siječnja i veljače, a montaža i puštanje u rad novih lokacija se oče kuje tijekom ožujka.

Kada prorade novi odašiljači, proračunska pokrivenost čitave mreže biti će oko 88% za vanjske i oko 53% stanovništva za unutarnje uvjete prijma.

Planovi

 Nakon proširenja mreže planira se postavljanje i dopunskog odašiljača za bolje pokrivanje grada Zagreba. U planu je privremeno smještanje tog odašiljača na zgradi HRT doma, a trebao bi emitirati u vertikalnoj polarizaciji te tako omogućiti bolji prijam digitalnog radija u Zagrebu.

Osim toga, u suradnji s regulatorima planiramo stvoriti preduvjete za regularni, komercijalni rad DAB+ mreže koji bi trebao započeti sredinom 2020. godine odnosno nakon završetka treće godine testnog emitiranja. Vezano za budući, komercijalni rad mreže, OIV planira pojačati marketinške aktivnosti i za popularizaciju nove platforme iskoristiti obavezu koju je auto industriji propisao Europski zakonik o elektroničkim komunikacijama - EECC.

Krajem ove godine na snagu stupa obaveza kojom svi novi automobili koji se stavljaju na tržište Europske unije moraju imati audio prijamnik koji omogućuje prijam digitalnog zemaljskog radija.

 

 

Činjenica da DAB+ prijamnici postaju standard za sva nova putnička vozila izravno utječe na interes slušatelja i nakladnika te se očekuje povećana slušanost digitalnog radija u čitavoj Europi.

OIV-u dodijeljeno posebno priznanje Zlatni Studio za razvoj digitalnog radija

Budući da je otvaranjem servisa digitalnog radija mnogim izdavačima omogućen razvoj radijskog programa na potpuno novoj platformi, uredništvo Jutarnjeg lista ove je godine OIV-u dodijelio posebno priznanje Zlatni Studio za razvoj digitalnog radija.

Ime slike

Mate Botica, član uprave - direktor, OIV

Nakladnici unutar DAB+

Nakladnici unutar DAB+