OIV

21.02.2020.

Gradonačelnik Grada Karlovca Damir Mandić, član Uprave i direktor OIV-a Mate Botica te član Uprave KONČAR – Elektronike i informatike (KONČAR-INEM) Zvonimir Jurin svečano su potpisali Sporazum o provedbi pilot projekta „Udaljeno očitavanje brojila i senzora – SenzoriKA” u prostorijama Male vijećnice Grada Karlovca dana 16. srpnja 2019. godine.

U sklopu projekta, kojim će se omogućiti prikupljanje podataka o potrošnji energenata i vode, kvalitete i temperature zraka, podataka o prikupljenom otpadu te stanja na parkiralištima, implementirat će se  testni sustav „pametnog grada“ (Smart City) koji se temelji na OIV Smartino IoT višenamjenskoj platformi za Internet povezanih stvari integriranoj s KONČAR INEM-ovim softverom MARS za obradu i vizualizaciju podataka. OIV Smartino IoT koristi LoRaWAN mrežu za siguran prijenos podataka od baterijski napajanih senzora do OIV odašiljačkih lokacija koji podatke isporučuju kroz Internet mrežu do aplikacija i korisnika čime osigurava prihvat podataka iz Internet of things senzora različitih proizvođača. Na taj način svi podatci bit će dostupni poslovnim sustavima gradskih tvrtki, a po potrebi i građanima.

Cilj projekta SenzoriKA je utvrditi koje korisne podatke sustav treba generirati metodom prikupljanja, distribucije i analize podataka i informacija, a što će značajno doprinijeti Gradu Karlovcu pri donošenju strateških odluka za daljnji razvoj i za kvalitetniju uslugu građanima. Provedbom ovog projekta Grad Karlovac i gradske tvrtke dobit će potrebno iskustvo i uvid u tehnologije Smart City rješenja koja će im omogućiti unaprjeđenje poslovanja kroz uštede, optimizacije i inovativne usluge, dok će građani dobiti mogućnost korištenja inovativnih usluga koje osiguravaju povećanja kvalitete života u Gradu Karlovcu uz optimalnu potrošnju resursa.

U sklopu projekta implementirat će se testni sustav pametnog grada (Smart City) koji se temelji na višenamjenskoj platformi OIV Smartino IoT.

OIV Smartino IoT platforma pokriva širok spektar primjene, od vodomjera, plinomjera, električnih brojila, upravljanje i nadzor javnom rasvjetom, senzora kvalitete zraka, zauzetost parkirališta, senzora za praćenje vodostaja, senzora temperature, vlage, kvalitete vode, GPS praćenja i omogućuje integraciju postojećih senzorskih i mjernih uređaja u Smartino IoT ekosustav. Poznata pouzdana OIV infrastruktura i 24/7 nadzor i trenutnim izlaskom na teren jamči da će ovo rješenje biti uvijek dostupno i uspješno digitalizirati svakodnevicu građana te ujedno transformirati poslovanje gospodarstva pružajući na taj način real-time informacije iz prostora u kojem žive i rade te inspiraciju za razvoj novih servisa od životne važnosti.