OIV


OIV HbbTV

Interaktivna televizija za angažirane gledatelje i personalizirano oglašavanje

01.04.2020.

HbbTV kao novi industrijski standard pruža otvorenu i poslovno neutralnu tehnološku platformu koja u pozadini neprimjetno kombinira tv programe koji dolaze do korisnika klasičnim emitiranjem u zemaljskim, kabelskim i satelitskim DVB mrežama (broadcast) sa servisima koji se isporučuju putem širokopojasnog pristupa (broadband).

U HbbTV svijetu broadcast i broadband kanal isprepliću se te korisniku pružaju jedinstveno, interaktivno i personalizirano TV iskustvo. Glavne funkcije broadcast kanala su prijenos TV, radio i podatkovnih servisa, signalizacija interaktivnih TV aplikacija, prijenos broadcast-related aplikacija i pridruženih podataka i sinkronizacija interaktivnih aplikacija i TV/radio/ podatkovnih servisa.

Što se tiče glavnih funkcija broadband kanala, to su prijenos sadržaja uživo i sadržaja na zahtjev te prijenos broadcast-related i broadcast-independent aplikacija i pridruženih podataka, razmjena informacija s aplikativnim poslužiteljima na Internetu, pokretanje aplikacija na Companion Screen uređajima poput mobitela i tableta te razmjena informacija s Companion Screen uređajima ili drugim pametnim TV prijamnicima i sl.

Hybrid broadcast broadband TV je globalna inicijativa čiji je cilj harmonizirati broadcast i broadband dostavu sadržaja korisnicima kroz njihove pametne TV prijamnike. 

Dodatna je prednost svakako činjenica da je usluga potpuno besplatna te omogućava pristup video arhivi, najavama emisija, vijestima, igricama, vremenskoj prognozi i još mnogočemu. Najpopularnije aplikacije koje se danas koriste u HbbTV-u odnose se na dodatne video sadržaje tj. video emisije na zahtjev (VoD) ili gledanje sadržaja s vremenskim odmakom preko programskog vodiča (EPG).

Uz aplikacije koje omogućavaju glasanje ili sličnu interaktivnost s gledateljima, popularne su i platforme za oglašavanje i promociju proizvoda uz povratnu informaciju od samog gledatelja. Otvaraju se i mogućnosti ostvarivanja personaliziranih popusta, sudjelovanja u emisijama u kojima se traži mišljenje gledatelja te brojne druge s naglaskom na tome da ne treba doći do prekida linearnog TV programa, odnosno isti je cijelo vrijeme vidljiv gledateljima jer HbbTV usluge mogu biti dostupne samo na jednom dijelu ekrana.

HbbTV usluga predstavlja sinergiju između klasičnog emitiranja televizijskog programa putem zemaljske digitalne televizije i Interneta te nudi poboljšano i napredno iskustvo praćenja televizije.

Korisnici koji žele pratiti uslugu HbbTV-a putem zemaljske digitalne televizije moraju imati TV prijamnik ili uređaj koji je spojen na Internet i koji podržava HbbTV standard. Ako su svi preduvjeti ispunjeni uz omogućen HbbTV u postavkama prijamnika, korisnik će pokretanjem TV kanala na svom ekranu uočiti poziv na akciju, najčešće označen kao crveni gumb, informirajući korisnika da je HbbTV aplikacija dostupna za pokretanje. Iz perspektive korisnika ova je funkcionalnost vrlo slična naprednom teletekstu s izrazito većim spektrom mogućnosti, ali u pozadini je ova tehnologija ipak malo drugačija.

 

Glavne prednosti besplatne hibridne televizijske usluge:

  • povećanje gledanosti TV kanala
  • dodatna angažiranost gledatelja interaktivnim sadržajima što poboljšava iskustvo gledanja televizije za korisnike
  • mogućnost gledanja sadržaja s vremenskim odmakom i sadržaja na zahtjev
  • prikupljanje podataka o konzumiranju sadržaja u stvarnom vremenu
  • novi oglasni formati uz detaljan pregled gledanosti

Prema podacima HbbTV organizacije, ova usluga dostupna je u 37 zemalja svijeta, a vodeći europski distributeri TV sadržaja do sada su uglavnom već pokrenuli usluge za krajnje korisnike zasnovane na HbbTV-u (pilot projekti ili komercijalne usluge).