OIV

21.02.2020.

U srpnju ove godine obilježili smo 50. godišnjicu jednog od najznačajnijih povijesnih događanja – prvog slijetanja čovjeka na Mjesec koji su, zahvaljujući našem sljemenskom odašiljaču, kroz izravni prijenos tadašnje TV Zagreb imali priliku pratiti i hrvatski građani. Slijetanje ekipe Apolla 11, koje će zauvijek ostati zabilježeno u povijesti svih generacija po slavnoj rečenici Neila Armstronga „Ovo je mali korak za čovjeka, ali veliki iskorak za čovječanstvo“, tog je 20. srpnja 1969. godine u 18:18 sati po srednjoeuropskom vremenu gledalo više od pola milijarde ljudi.

Prijenos slijetanja lunarnog modula „Orao“ na Mjesec ostat će zapamćen po tome što je ovo ujedno bio i prvi hrvatski interplanetarni prijenos u boji čija se slika mogla vidjeti južno od sljemenskog odašiljača kojim je obuhvaćen Zagreb i njegova južna okolica. Budući da su u to vrijeme prijamnici u boji u Hrvatskoj bili rijetka pojava, zagrebačka televizija postavila je nekoliko na Trgu bana Jelačića kako bi zainteresirani mogli pratiti tijek događaja.

Podsjetimo, za ovaj događaj formirana je posebna redakcija pod komentatorskom palicom Josipa Kotnika, a bogati TV program upotpunili su brojni stručnjaci iz različitih grana znanosti te prigodni filmovi poput priprema astronauta za misiju. Redakcija je dva puta dnevno bila u kontaktu s Houstonom, a nakon direktnog prijenosa boravka na Mjesecu reportažna vozila u Zagrebu i Dubrovniku snimala su reakcije građana.