OIV

12.01.2022.

Krajem prosinca 2021. godine u rad je puštena OIV 5G PrivateNET mreža u prostorijama AD Plastika u Zagrebu, a sve u svrhu testiranja OIV-ove privatne 5G mreže koja ne koristi resurse javne mobilne komunikacijske mreže.

Projekt se realizira u suradnji OIV-a, AD Plastika i proizvođača opreme Nokia, a donijet će dodatno iskustvo na području mreže budućnosti i moderne komunikacije.

Praćenje trendova u razvoju 5G privatnih mreža uvijek je bilo na listi prioriteta OIV-a, a treba napomenuti kako je riječ o samostalnoj mreži koja nije nadogradnja na postojeću 4G mrežu, kao što je slučaj kod javnih 5G mreža.

Prema potrebama korisnika, odabran je dio proizvodnog pogona koji će raditi preko OIV 5G PrivateNET mreže, a povratni podaci iskoristit će se za poboljšanje proizvodnog procesa tvrtke. OIV-ova privatna mreža stvorit će područje unutar tvornice u potpunosti pokriveno 5G signalom velike brzine i pouzdanosti te niske latencije, koji će korisniku omogućiti razvoj poslovne inteligencije i otvoriti niz novih mogućnosti za dodatne usluge koje stvara 5G tehnologija.

„Daljnja digitalizacija i automatizacija poslovanja u našoj je industriji naprosto nužnost. Kao što su vam šanse na tržištu znatno smanjene ukoliko proizvodite vozila koja se ne mogu povezati, tako i u samoj proizvodnji automobilskih komponenti morate biti ukorak s trendovima. Industrija 4.0 naša je realnost i moramo biti spremni za nastavak njezine primjene. 5G tehnologija, osim što je sto puta brža od postojeće, omogućava nam istovremeno spajanje pametnih i digitalnih uređaja koje svakodnevno koristimo u svojoj proizvodnji, a koji će u budućnosti biti još zastupljeniji. Pojednostavljeno rečeno, u ovom je trenutku to podloga za povezivanje uređaja koji će nam pomoći u procesima proizvodnje i isporuke, a za budućnost stvaramo pretpostavke izgradnje moderne, digitalizirane i perspektivne kompanije“, izjavio je predsjednik Uprave AD Plastik Grupe Marinko Došen.

Isporučitelj opreme Nokia raspolaže s visokoučinkovitim end-to-end privatnim bežičnim umrežavanjem i Edge Computing platformom dizajniranom da zadovolji mission-critical potrebe industrija. Iz sigurnosnih razloga sva se oprema, od core mreže do radijskog dijela, nalazi u prostorijama korisnika, služi samo za njihove potrebe i na siguran način čuva korisničke podatke.

“Implementacijom NDAC 5G privatne bežične mreže, AD Plastik ima bežičnu mrežu najveće pouzdanosti, osiguravajući sigurnost podataka i nisku latenciju za sve svoje industrijske operacije. Nokia će sa svojim 5G campus rješenjem osigurati da AD Plastik zadrži kvalitetu u svojim proizvodnim pogonima s ciljem veće učinkovitosti u proizvodnji, te kao bazu za daljnje aktivnosti u digitalizaciji tvrtke i automatizaciji proizvodnje“, rekao je direktor Nokia Enterprise South-East Europe, Michael Siegel.

COVID-19 kriza ubrzala je eru digitalizacije, a u narednom razdoblju očekuje se kako će 5G imati velik utjecaj na globalno gospodarstvo.

Naime, uz brze tehnološke promjene današnji korisnici sve su zahtjevniji, a promjene tehnologija utječu na sve više aspekata poslovanja, ali i života cjelokupnog društva. Ova tehnologija prekretnica je četvrte industrijske revolucije koja transformira svakodnevicu, a pruža pouzdanu povezivost uz brzine do nekoliko Gbit/s. Ujedno pruža efikasnije povezivanje na Internet, učinkovitije povezivanje više uređaja istovremeno, visok stupanj sigurnosti i energetsku štedljivost, a sve to uz brži odaziv mreže.

„OIV kao moderna digitalna kompanija neprestano traži put do novih rješenja za postojeće i buduće klijente. 5G mrežu vidimo kao ključnu tehnologiju za daljnji razvoj u narednom desetljeću. Upravo zato pokrenuli smo ovaj projekt s ciljem proširenja palete naših usluga. U ovoj tehnologiji koju odlikuje ne samo velik kapacitet mreže, već i brojne druge mogućnosti, vidimo potencijal za pokretanje oporavka i daljnjeg razvoja industrije. Nadamo se kako ćemo i ovim projektom i dalje biti vodeći pružatelj inovativnih usluga u našoj zemlji“, rekao je voditelj projekta Andrej Skenderović.

5G se smatra jednom od temeljnih infrastruktura za Industriju 4.0., a zahtijeva široku digitalizaciju i povezanost opreme, strojeva i druge imovine u industrijskim okruženjima.

Uz navedeno, OIV 5G PrivateNET otvara mogućnost upravljanja autonomnim vozilima kroz precizno geolociranje u zatvorenom području, integraciju i automatizaciju skladišnih prostora, geomapiranje sredstava rada pogona te navigaciju po ruti unutar skladišta. Također, pruža daljinsko nadgledanje proizvodnih procesa kroz napredni videonadzor, mobilnu inspekciju ili snimanje dronovima uz vezu u realnom vremenu, sigurnosni nadzor, nadzor prometa, daljinsko upravljanje strojevima u opasnim okruženjima, mogućnost poboljšanja procesa kontrole kvalitete proizvoda, efikasnost i sigurnost putem praćenja robota, uređaja i ljudi u tvornicama, a kroz razvijene aplikacije podiže i razinu zaštite zdravlja i radnika pogona.