OIV

31.05.2022.

U prostorijama jedne tvornice  u Šibensko–kninskoj županiji u rad je puštena testna OIV 5G PrivateNET mreža.

Radi se o suradnji OIV-a, testnog korisnika u Šibensko–kninskoj županiji i isporučitelja opreme Ericsson Nikola Tesla, a cilj projekta je testiranje OIV-ove privatne 5G mreže. Riječ je o samostalnoj mreži i ista nije nadogradnja na postojeću 4G mrežu, kao što je slučaj kod javnih 5G mreža te ujedno ne koristi resurse javne mobilne komunikacijske mreže.

5G se smatra jednom od temeljnih infrastruktura za Industriju 4.0, pruža pouzdanu povezivost uz brzine do nekoliko Gbit/s, a zahtijeva široku digitalizaciju i povezanost opreme, strojeva i druge imovine u industrijskim okruženjima.

„Proteklo krizno razdoblje ubrzalo je eru digitalizacije, a brze tehnološke promjene utječu na gotovo sve sfere našeg života pa tako i na poslovanje. 5G tehnologija prekretnica je nove industrijske revolucije i bit će ključna za daljnji razvoj društva, a ovaj projekt pokrenut je kako bismo stekli dodatno iskustvo na području ove mreže budućnosti“, rekao je predsjednik Uprave OIV-a Mate Botica.

Korisnik se ubraja u svjetske proizvođače s proizvodnim pogonima i prodajnim organizacijama diljem svijeta, a isporučitelj opreme Ericsson Nikola Tesla implementirao je prilagodljivo rješenje koje će omogućiti automatizaciju i olakšati rad radnicima.

Naime, za potrebe korisnika određen je dio proizvodnog pogona koji će testno raditi preko OIV 5G PrivateNET mreže, a povratni podatci iskoristit će se za poboljšanje proizvodnog procesa odnosno za vođenje evidencije o utovaru robe. OIV-ova 5G privatna mreža stvorit će područje unutar tvornice koje je u potpunosti pokriveno 5G signalom velike brzine i pouzdanosti te niske latencije te tako korisniku omogućiti razvoj poslovne inteligencije te ujedno otvoriti niz novih mogućnosti za dodatne usluge koje otvara 5G tehnologija.

„ICT industrija temelj je za ubrzani razvoj u svim segmentima ljudskog djelovanja pa tako može znatno unaprijediti i industrijske procese. Ostvarenju Industrije 4.0 značajno će doprinijeti privatne 5G mreže. U tvornicama budućnosti, kojih je svakog dana sve više, inteligentno umreženi strojevi proizvodni će proces podići na posve novu razinu. Ovakvim rješenjima omogućujemo niže troškove i veću produktivnost uz neizostavnu fleksibilnost kao odgovor na zahtjeve tržišta. Ponosna sam na visoku razinu znanja i kompetencija kojima stručnjaci Ericssona Nikole Tesle značajno pridonose ovom kao i drugim projektima kojima se postavljaju temelji buduće Industrije 4.0 u Hrvatskoj“, istaknula je predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević.

Praćenje trendova u razvoju 5G privatnih mreža na listi je prioriteta OIV-a, budući da se u  narednom razdoblju očekuje velik utjecaj ove mreže na globalno gospodarstvo.

OIV 5G PrivateNET otvara mogućnost upravljanja autonomnim vozilima kroz precizno geolociranje u zatvorenom području, integraciju i automatizaciju skladišnih prostora, geomapiranje sredstava rada pogona te navigaciju po ruti unutar skladišta. Također, pruža daljinsko nadgledanje proizvodnih procesa kroz napredni videonadzor, mobilnu inspekciju, sigurnosni nadzor, nadzor prometa, daljinsko upravljanje strojevima u opasnim okruženjima, mogućnost poboljšanja procesa kontrole kvalitete proizvoda, efikasnost i sigurnost putem praćenja robota, uređaja u tvornicama, a kroz razvijene aplikacije podiže i razinu zaštite zdravlja i radnika pogona.