OIV

15.11.2016.

RTL je implementirao aplikaciju za testiranje HbbTV-a (eng. Hybrid Broadcast Broadband TV, hibridno emitiranje širokopojasne televizije) u emitiranju svojih zemaljskih kanala u Hrvatskoj. Projekt se realizira u suradnji s OIV-om, mrežnim operatorom i vodećim pružateljem usluga emitiranja radijskih i televizijskih programa u Hrvatskoj, i Mautilusom, tehnološkim liderom u razvoju HbbTV aplikacija sa sjedištem u Češkoj Republici, na ispitivanju mogućnosti HbbTV-a na hrvatskom tržištu za RTL Hrvatska.

S tehnološkog stajališta, testiranje će se provesti na temelju HbbTV rješenja koje daje Mautilus, a implementira OIV, pri čemu se koristi aplikacija s automatskim pokretanjem odmah nakon prebacivanja na odabrani kanal ili nakon početka prijenosa na postojećem televizijskom kanalu. U rješenju se prvenstveno koristi HTTP protokol s URL-om aplikacije. Mautilus je već proveo slična testiranja u nekoliko europskih i azijskih zemalja.

Nakon prikupljanja dovoljne količine podataka, tvrtke će provesti dodatnu analizu i odabrati odgovarajuća rješenja za primjenu u programima RTL-a Hrvatska. U pogledu daljnjih mogućnosti HbbTV platforme, Mautilus je pripremio nekoliko rješenja kao što je sustav oglašavanja s kraja na kraj (eng. end-to-end) pod nazivom HENMAN koji vodi računa o planiranju redoslijeda oglasa ili aplikacija bez oznake brenda (eng. white-label) na HbbTV-u koje gledateljima omogućuju dodatne sadržaje.

O nama:

Mautilus je tim stručnjaka s više od 10 godina iskustva u razvoju aplikacija za gledanje internetskih OTT sadržaja (eng. Over-the-Top) na više ekrana. Tvrtka nudi aplikacije po narudžbi prvenstveno za međunarodne VoD usluge (eng. video on demand, video na zahtjev) i televizijske kuće na svim glavnim platformama. Mautilus ima i veliko iskustvo s HbbTV platformom, razvili su HbbTV portal za Seznam.cz, HbbTV aplikacije za klijente kao što su TV Nova, FTV Prima i TV MarkĂ­za te je tehnički osigurala pokretanje i rad interaktivnih oglasa na HbbTV-u za Hyundai i Vodafone.

RTL Hrvatska dio je međunarodne RTL Grupe – vodeće europske mreže zabave. RTL Hrvatska pokrenuo je RTL Televiziju 2004., te je postao druga hrvatska privatna komercijalna televizija. Zahvaljujući svojoj privlačnoj programskoj shemi RTL Televizija ubrzo je postala vodeća televizijska kuća na tržištu. RTL Hrvatska vodi i nekoliko sestrinskih kanala u Hrvatskoj kao što su RTL 2, RTL Living & RTL Crime.

OIV (Odašiljači i veze d.o.o.) je državna tvrtka od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku. S više od 90 godina tradicije i iskustva OiV djeluje na području radiokomunikacija i telekomunikacija, pružajući cjelovite usluge zemaljskog i satelitskog odašiljanja radijskih i televizijskih programa, prijenosa slike, zvuka i podataka, zakupa svjetlovoda, kritičnih komunikacija, kolokacije, OTT (eng. Over-the-Top) sadržaja i suvremene multimedijske usluge.