OIV

17.09.2018.

OIV je tijekom prošle godine izgradio sustav panoramskih kamera koji u stvarnom vremenu dostavlja fotografije s dominantnih kota. Radi se o ukupno trinaest lokacija s dvadesetšest kamera s kojih se Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe pružaju informacije o meteorološkim uvjetima u stvarnom vremenu koje su neophodne kako bi se povećala sigurnost u zračnom prometu, osobito za male zrakoplove.
 
Mali zrakoplovi lete na relativno malim visinama i imaju pristup 4G mobilnoj mreži pa tako mogu pristupiti slikama u realnom vremenu. Detaljne informacije o rutama povećavaju sigurnost leta i pilotima pomažu u navigaciji u slučaju vremenskih neprilika.
 
S obzirom na OIV-ovu prijenosnu mrežu odabrane su AXIS-ove IP kamere kao najbolje rješenje, s pan-tilt-zoom zbog potrebe pokrivanja širokog područja i mogućnosti detaljnog zumiranja. Visoka kvaliteta slike, izdržljivost i pouzdanost AXIS kamera izvanredna je i na velikim nadmorskim visinama kao što je primjerice kamera na Ličkoj Plješivici koja se nalazi na 1600 metara nadmorske visine.
 
Cijeli koncept je i međunarodno prepoznat. OIV je u suradnji sa švedskim AXIS-om i lokalnim partnerom Securitas Hrvatska napravio Studiju slučaja (Case study) koja detaljno opisuje projekt.