OIV

04.10.2022.

OIV je dobitnik ovogodišnje nagrade Hrvatski indeks održivosti (HRIO) u kategoriji javnih poduzeća za postignuća u društveno odgovornom poslovanju i održivosti poslovnih praksi. Nagradu je danas u Hotelu Esplanade u Zagrebu preuzeo predsjednik Uprave i glavni direktor OIV-a Mate Botica u sklopu prvog dana 14. konferencije o održivom razvoju.

„Činjenica da je OIV dobitnik ove nagrade na temelju pokazatelja održivog razvoja je najbolja potvrda da su vrijednosti koje njegujemo u kompaniji tijekom zadnjih nekoliko godina itekako prepoznate. Ovo priznanje rezultat je rada cjelokupnog kolektiva, kao i strateških ciljeva Društva temeljenih na primjeni jedinstvenih načela u svakodnevnom radu i poslovanju. Izuzetna mi je čast primiti ovu nagradu te zahvaljujem stručnom žiriju, ali i svojim kolegicama i kolegama koji rade na njegovanju ovih vrijednosti,“ rekao je Botica obrativši se prisutnima.

OIV je tijekom godina u svoje poslovanje integrirao ključne aktivnosti u području upravljanja okolišem. Prije postavljanja novih projekata, na temelju izrađenih studija izvodivosti unutar Društva razmatra se o smanjenju emisije CO2 te potrošnje električne energije i korištenja alternativnih izvora energije. Tako su nastali projekti izgradnja solarnih elektrana na vlastitim objektima od kojih je prva izgrađena na otoku Ugljanu te freecooling sustav hlađenja predviđen za ugradnju na dvadeset i četiri lokacije. Uz navedene projekte OIV je ostvario i uspješnu suradnju s kompanijom KOER postavljajući virtualnu elektranu kao jednu od najbitnijih inovacija koje bi trebale omogućiti pametnije korištenje energije.

Nagrada HRIO pokazatelj je koliko određena kompanija integrira održivi razvoj u sustav donošenja odluka i tako upravlja utjecajem svog poslovanja na okoliš i društvo. Ocjenjivanje aktivnosti kompanija vrši se u šest područja, a to su održivo korporativno upravljanja, upravljanje okolišem, radna okolina, odnosi sa zajednicom, ljudska i dječja prava. Nakon provedenog natječaja nagradu dodjeljuje Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj (HR PSOR) u partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK) i Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP) kao podupirateljima. Nagrada nekadašnjeg naziva Indeks DOP nadogradila se i modernizirala te se dodjela iste pod novim nazivom HRIO provodi već četrnaestu godinu zaredom.