OIV

18.05.2023.

Nakon provedenih pilot projekata u proteklom razdoblju, ove je godine, početkom svibnja u rad puštena OIV 5G PrivateNET mreža u prostorijama Klimaopreme d.d. u Novoj Gradiški, a sve u svrhu testiranja OIV-ove privatne 5G mreže koja ne koristi resurse javne mobilne komunikacijske mreže.

Riječ je o samostalnoj mreži koja nije nadogradnja na postojeću 4G mrežu, kao što je slučaj kod javnih 5G mreža, a ista će donijeti dodatno iskustvo na području mreža budućnosti i moderne komunikacije. OIV-ova privatna mreža će područje unutar tvornice u potpunosti pokriti 5G signalom velike brzine i pouzdanosti te niske latencije, što će korisniku omogućiti razvoj poslovne inteligencije i otvoriti niz novih mogućnosti koje stvara 5G tehnologija.

Voditelj ovog projekta unutar proizvodnog pogona Klimaopreme u Novoj Gradiški je gospodin Martin Curman koji je napomenuo da njihova kompanija konstantno ulaže u nove tehnologije s kojima nastoji ostvariti poboljšanje procesa te konkurentsku prednost, stoga je po njegovom mišljenju suradnja s OIV-om na testiranju 5G tehnologije bilo logičan korak u smjeru daljnje digitalizacije kompanije.

5G mreža ima veći kapacitet od prethodnih generacija mreža i može podržati veći broj uređaja istovremeno, što će Klimaopremi dodatno omogućiti povezivanje velikog broj senzora, uređaja i strojeva unutar proizvodnih pogona stvarajući tako "pametnu tvornicu".

„Iznimno je važno ostati u trendu sa svim novim nadolazećim tehnologijama te vidjeti kako ih najbolje uklopiti u trenutno (i buduće) poslovanje kompanije. Koristeći mogućnosti 5G mreže, u stanju smo transformirati naš proizvodni pogon u inovativnu i pametnu tvornicu koja postavlja nove standarde u učinkovitosti, pouzdanosti i produktivnosti. S niskom latencijom prijenosa podataka i naprednom analitikom otvaramo vrata novim mogućnostima koje će oblikovati budućnost naše industrije. 5G nas vodi prema inovacijama, optimizaciji procesa i stvaranju boljeg sutra“ rekao je gospodin Martin Curman, voditelj pilot projekta u Klimaopremi d.d.

5G se smatra jednom od temeljnih infrastruktura za Industriju 4.0., a uslijed ubrzane digitalizacije očekuje se kako će ta tehnologija imati velik utjecaj na globalno gospodarstvo.

„OIV neprestano traži put do novih rješenja za postojeće i buduće klijente, a ova naša usluga PrivateNET 5G mreža, uz sve navedeno otvara mogućnost stvaranja „pametnih tvornica“ koje će omogućiti optimizaciju i automatizaciju proizvodnih procesa, poboljšati procese kontrole kvalitete i dovesti do smanjenja vremena proizvodnih ciklusa, a kroz razvijene aplikacije podiže i razinu zaštite zdravlja i radnika pogona“, rekao je voditelj projekta u OIV-u Andrej Skenderović.

Dodatno OIV 5G PrivateNET mreža otvara mogućnost upravljanja autonomnim vozilima kroz precizno geolociranje u zatvorenom području, integraciju i automatizaciju skladišnih prostora, geomapiranje sredstava rada pogona te navigaciju po ruti unutar skladišta.