OIV

06.12.2021.

Povodom obilježavanja 30. obljetnice Dana branitelja Dubrovnika i obrane Grada zaposlenici OIV-a Mišo Gojak i Dino Čaljkušić danas su svečano podignuli zastavu Republike Hrvatske na objektu Srđ, a koju su im jutros predali iz Udruge branitelja Dubrovnika.

Kao i svake godine, na današnji dan prisjećamo se napada na Dubrovnik kojim je grad komunikacijski privremeno odsječen od svijeta i u kojem je odašiljački objekt Srđ teško oštećen. Isto tako, prisjećamo se i nesebične žrtve branitelja čijom je zaslugom grad obranjen te je ujedno potvrđena njegova uloga simbola slobode i neovisnosti Republike Hrvatske.

Prilikom obilježavanja ove važne obljetnice predstavnici OIV-a, Robert Bogdanić i Željko Pilato, zapalili su svijeće i položili vijenac ispred križa i simbola grada, Tornja slobode.

Tijekom Domovinskog rata odašiljački objekt Srđ s kompletnom opremom bio je potpuno uništen, a veliki plavi antenski stup, iako potpuno izbušen, tijekom cijelog rata ponosno je na svom vrhu nosio hrvatsku zastavu. Na taj način je odašiljač na Srđu, uz tvrđavu na kojoj se nalazi, postao simbolom obrane Dubrovnika jer se u opkoljenom gradu svako jutro pogled usmjeravao prema njemu kako bi se provjerilo nalazi li se još uvijek zastava na neuništivom stupu.

Branitelji Srđa, 6. prosinca svake godine, simbolično postavljaju hrvatsku zastavu na vrh stupa te tako čuvaju sjećanja na te dane. Ove godine zbog mjera koje su na snazi zbog pandemije koronavirusa, zaposlenici OIV-a podigli su zastavu umjesto njih te se ona i danas vijori na Srđu.