OIV

01.10.2020.

Diplomirani inženjer građevinarstva Juraj Pojatina dobitnik je godišnje nagrade „Kolos“ za projekt najvišeg antenskog stupa ikada izgrađenog u Hrvatskoj, onog na otoku Ugljanu. Ovaj antenski stup visine 85 metara vrijedna je investicija OIV-a, a pored iznimne visine i značajnog broja antena, ima i četiri velike platforme za smještaj telekomunikacijske opreme, rotirajuću iglu na vrhu i inovativni sustav temelja s minimalnim utroškom betona. 

Antenski stup na Ugljanu ujedno je i najsloženiji samostojeći telekomunikacijski stup izgrađen u našoj zemlji. Smješten je na području visokog opterećenja vjetrom i jedna je od prvih složenih inženjerskih građevina koja je proračunata, dimenzionirana i izvedena prema novim nacionalnim dodacima za opterećenje vjetrom.

„Sve je započelo vrlo detaljno i uredno napisanim projektom od strane OIV-a što je meni kao projektantu bitno olakšalo sam proces projektiranja“, rekao je Juraj Pojatina te se ujedno zahvalio Odašiljačima i vezama na ukazanom povjerenju.

„Kolos“ je nagrada Hrvatske komore inženjera građevinarstva, a gospodinu Pojatini ista je dodijeljena u kategoriji izuzetnih dostignuća u građevinarstvu u području konstrukcija.