OIV

31.03.2021.

Implementacijom čvorova Pula i Umag obavljeno je proširenje DWDM prijenosne mreže na područje Istre čime se otvorila mogućnost pružanja OIV usluga prijenosa telekomunikacijskih kapaciteta na tom području kao i povećanje baze naših korisnika.

Kao preduvjet za izgradnju DWDM čvorišta u Umagu uređena je i nova pogonska prostorija unutar zgrade Pučkog otvorenog učilišta „Ante Babić“ Umag u kojoj su smješteni pretvarački uređaji za odašiljanje radijskih programa, a na krovu zgrade montiran je novi antenski stup na kojem su smještene prijamna i odašiljačka antena za potrebe odašiljanja radijskih programa HR 1 i HR 2 i programa lokalne radijske postaje.

Radovi su izvedeni kroz partnerski odnos s gradom Umagom, koji je i vlasnik lokalne radijske postaje.

Podsjetimo, tijekom ožujka OIV djelatnici uspješno su obavili modernizaciju DWDM prijenosne mreže izgrađene uz svjetlovodnu infrastrukturu u vlasništvu trgovačkog društva Plinacro d.o.o. Do modernizacije, to je bila najstarija dionica DWDM prijenosne mreže i ograničena na prijenosnu brzinu od 10 Gbit/s po jednoj valnoj duljini, a uspješnom implementacijom projekta omogućena je prijenosna brzina 100 Gbit/s po jednoj valnoj duljini za cijeli ogranak mreže uz Plinacro svjetlovodnu infrastrukturu.

Također, realizacijom redudantnog spojnog puta između satelitsko – multimedijskog središta Deanovec i ostalih dijelova OIV prijenosne mreže, stvoreni su preduvjeti za buduću izgradnju podatkovnog centra „Deanovec“ i njegovo povezivanje prijenosnim brzinama 100 Gbit/s po jednoj valnoj duljini uz fizički odvojene spojne puteve.