OIV

08.06.2021.

Ovih je dana OIV pokrenuo suradnju s Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER) i tvrtkom X-LOGIC kako bi za potrebe OIV Smartino IoT mreže pravilnim odabirom opreme upotpunio uređaje za implementaciju IoT pametnih rješenja.

Kako FER u sklopu zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije posjeduje profesionalnu opremu i mjerni laboratorij za elektromagnetska zračenja, izvršena su mjerenja dijagrama zračenja, usmjerenosti, dobitka i ostalih parametara za četiri vrste LoRaWAN antena. Demonstracija sustava te pokazno mjerenje antena izvršili su dr. sc. Gordan Šišul redoviti profesor i Marko Bosiljevac izvanredni profesor. S obzirom na vrlo značajnu ulogu u ostvarenju kvalitetnog prijenosa radijskih signala u cjelini, pravilan odabir antena ključan je čimbenik u odabiru istih.

Podsjetimo OIV Smartino IoT predstavlja višenamjensku platformu za inovativna rješenja za Internet povezanih stvari (Internet of Things – IoT) koji se ujedno smatra glavnom odrednicom današnje, četvrte industrijske revolucije, kolokvijalno poznatije kao Industrija 4.0.