OIV

14.09.2021.

U sklopu 63. međunarodnog znanstvenog simpozija ELMAR, jučer je u Zadru održana posebna sekcija naziva „5G tehnologija donosi nove mogućnosti“.

Cilj ove posebne sekcije, u organizaciji ELMAR-a, HAKOM-a i OIV-a, bio je prezentirati sudionicima skupa potencijal i prilike koje ova tehnologija donosi različitim korisnicima. Predstavljene su mogućnosti izgradnje specijalnih i privatnih mreža na osnovi 5G tehnologije kao što su mreže za profesionalne korisnike poput tvornica, bolnica, sveučilišta i slično, mreže za posebne javne službe poput policije, vatrogasaca i služba spašavanja, stalne i privremene mreže za proizvodnju audiovizualnih programa te 5G radiodifuziju (broadcast).

Dodatno, raspravljalo se i o temi „5G i audiovizualni mediji“  koja se dotakla pitanja proizvodnje programa, distribucije medijskih sadržaja krajnjim korisnicima te o temi „Od 5G prema 6G“.  

Glavna područja u kojima bi 6G mogao imati važnu ulogu je ostvarenje dugoročnih društvenih ciljeva, razvoj tržišta i ekonomskih aktivnosti i unapređenje postojeće mrežne infrastrukture.

Nakon glavnog predavanja kojeg je održao Darko Ratkaj, Senior Project Manager iz European Broadcasting Union-a, prezentaciju je održao i viši stručnjak za radijske mreže OIV-a, Andrej Skenderović koji je predstavio OIV-ovo rješenje za privatne 5G mreže i 5G radiodifuziju te Krešimir Mazor iz HAKOM-a i profesor Sadko Mandžuka s Fakulteta prometnih znanosti. U raspravi koja je uslijedila prezenteri su kroz odgovore na pitanja zainteresirane publike detaljnije pojasnili primjenu 5G tehnologije na različitim područjima.

„Korisnici zasad ne vide prednost 5G radiodifuzije sve dok mobilne mreže uspijevaju održati korisničko iskustvo.“, zaključio je Skenderović.

Dodao je pritom kako će povećanjem prometa i zahtjeva za kapacitetom korisničko iskustvo padati te će se povećati svijest za potrebom 5G radiodifuzije koja donosi dostupnost sadržaja bilo kad, bilo gdje, na bilo kojem uređaju, bez prekida, te naravno besplatno free-to-air za neograničeni broj korisnika.

Praćenje trendova u razvoju 5G privatnih mreža i 5G radiodifuzije kao i uvijek visoko je na listi prioriteta OIV-a.