OIV

08.04.2022.

U sklopu konferencije „Civilna zaštita i upravljanje krizama“ stručnjak za prodaju OIV-a Gordan Martinovski jučer je sudjelovao u panel raspravi „Tehnologija u službi upravljanja krizama i sigurnosnim rizicima“ koja je u organizaciji časopisa Zaštita održana u hotelu Kompas u Dubrovniku.

Na samom početku rasprave o tehnologiji okupljene je upoznao s uslugom OIV Fire Detect AI koja predstavlja inteligentni, napredni i integrirani komunikacijski sustav za video nadzor udaljenih lokacija i rano otkrivanje šumskih požara otvorenog prostora u stvarnom vremenu. Uz 48 lokacija na području Dalmacije, OIV je instalirao kameru i na jednu lokaciju u Karlovačkoj županiji čija je primarna zadaća obrana od poplava. No, unatoč tome ista se pokazala korisnom i pri ranom otkrivanju požara te za vrijeme vatrogasnih intervencija.

"Sustav se bazira na umjetnoj inteligenciji koji obrađuje slike i prepoznaje znakove dima i vatre te je povezan s vatrogasnim službama, a u Hrvatskoj je aktivan već četiri godine. Trenutno je aktivno ukupno 96 kamera na 48 lokacija koje pokrivaju područje četiri županije. Ovaj spoj napredne tehnologije i stručnosti OIV-a omogućuje ranu detekciju i daljinski nadzor više požara istovremeno na nepristupačnim lokacijama 24 sata na dan“, rekao je Martinovski.

Na primjeru korištenja ove vrste tehnologije predstavio je statistiku prilikom primjene alarmiranja sustava za ranu detekciju požara te usporedio rezultate opožarenih površina u razdoblju od 2018. godine do kraja prošle godine. „Nakon implementacije sustava smanjile su se opožarene površine po požarnim sezonama, iz čega možemo zaključiti da sustav donosi značajne rezultate“, naglasio je.

S obzirom na učinkovitost ovakve vrste tehnologije interes za instalaciju sustava unutar svog teritorija pokazala je i susjedna Bosna i Hercegovina, a ova međunarodna suradnja mogla bi doprinijeti prevenciji i ranom otkrivanju požara proširenog područja, jer požar ne poznaje granice.

Uz Bosnu i Hercegovinu, OIV je ovakav način zaštite i prevencije od požara predstavio Crnoj Gori, Makedoniji i Italiji te razmišlja ponuditi ga drugim mediteranskim zemljama zbog učestalije mogućnosti pojave požara. „Smatramo da sustav nema nikakvih zapreka i da ga je moguće instalirati u cijelom svijetu, ali primarno tržište je ipak Mediteran. U planu nam je nastupiti s promocijom sustava na svim većim svjetskim sajmovima, a sve s ciljem komercijalizacije istog van granica RH“, objasnio je Martinovski.

Napomenuo je da je briga o vlastitoj zemlji i njezinim šumama ipak prioritet te da postoji potencijal proširenja na područja koja nisu pokrivena poput Istre, panonske i primorske Hrvatske, a u suradnji s Hrvatskim šumama OIV će raditi i na povećanju broja lokacija kamera sukladno njihovim zahtjevima i potrebama.

U razgovoru o nadogradnji postojećeg sustava prikazao je njegovu modernizaciju koja prati razvoj baze podataka, a skladu s tim i novu verziju programske podrške. „Treba naglasiti da sustav radi na principu umjetne inteligencije i potrebna je neprestana nadogradnja te poboljšanje funkcionalnosti sustava“, istaknuo je Martinovski.

Ovakav sustav izuzetno je važan segment u službi upravljanja krizama i sigurnosnim rizicima jer se pravovremenom detekcijom požara umanjuje mogućnost stradavanja ljudi i sprečavaju ogromne financijske štete. „Ulaganje u kvalitetan sustav vatrodojave značajan je čimbenik sigurnosti, a ova tehnologija namijenjena je svim službama čija je svrha i cilj zaštita šumskih površina i spašavanje osoba i imovine“ zaključio je na kraju Martinovski.

Na panelu su, uz OIV, sudjelovali i predstavnici udruge Hrvatske gorske službe spašavanja, Civilne zaštite Dubrovačko neretvanske županije, Platforme hrvatskih županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa te kompanije Hikvision.