OIV

26.05.2022.

U sklopu tribine pod nazivom „Zagreb – grad budućnosti, 130 godina Nikole Tesle“ viša specijalistica za prijenosne mreže Marina Pavlić 24. svibnja 2022. godine sudjelovala je na Okruglom stolu koji je u organizaciji Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo održan u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Na samom početku predstavljanja Marina se osvrnula na napredak i razvoj tehnologije u okviru industrije 4.0 u kojoj se danas nalazimo te na brojna Smart City rješenja koja su već neko vrijeme prisutna u gradovima. Predstavila je usluge OIV Smartino IoT (Internet of Things) i ITS (Intelligent Transport System).

Govoreći o pametnim rješenjima pojasnila je razliku primjene obje usluge te objasnila da se IoT primjenjuje u kontekstu rješenja za pametne gradove namijenjen efikasnijim upravljanjem potrošnjom energenata, efikasnijim upravljanjem otpadom, upravljanjem slobodnim parkirnim mjestima i općenito pametnim upravljanjem zgrada, dok je ITS rješenje namijenjen efikasnijem i sigurnijem upravljanju gradskim prometom.

„Potaknuti činjenicom da Republika Hrvatska ne uspijeva smanjiti broj poginulih osoba u cestovnom prometu te da su u gradovima i županijama u našoj zemlji dostupna značajna financijska sredstva putem fondova Europske Unije kako bismo popravili ove pokazatelje, OIV se posvetio razvoju pametnih rješenja u prometu te putem ITS usluga u gradovima mijenja sliku prometa bez obzira radi li se o prometu u mirovanju ili u pokretu“, istaknula je Marina u predstavljanju usluge.

Govoreći o svjesnosti potrebe inteligentnih rješenja u svakodnevnici istaknut je primjer korištenje ITS rješenja u razvijenim europskim gradovima koji pojavom nove tehnologije osim horizontalne i vertikalne signalizacije koriste ovu vrstu rješenja kako bi povećali sigurnost građana, smanjili onečišćenje iz prometa i kako bi njihovi stanovnici što manje vremena provodili u vozilima.

„Uz prometnice postavljamo senzore prometa koji prikupljaju podatke iz prometa te ih obrađujemo putem Edge Computing i Cloud Computing rješenja, a pri tome koristimo tehnologije poput računalnog vida i umjetne inteligencije zasnovane na dubokim neuronskim mrežama. Time se OIV svrstao u osam posto poduzeća Europske Unije koja u svom radu koriste ili pružaju usluge zasnovane na umjetnoj inteligenciji“, objasnila je Marina.

Dodatno je istaknuto da u okviru usluga namijenjenih prometu u mirovanju OIV ITS sustav nudi mogućnost video nadzora i detekciju nepropisnog zaustavljanja i parkiranja te se time u značajnoj mjeri doprinosi povećanju sigurnosti prometa dok se prekršaji odmah povezuju s prekršiteljem.

Iz svega navedenog može se zaključiti kako OIV ulaže u razvoj novih tehnologija i svrstava se u red tehnološki naprednih hrvatskih poduzeća, što dokazuje i činjenica da je Gradska skupština pokazala veliki interes za uslugu pametnog prometa.

U otvorenom dijalogu u obliku Okruglog stola, uz OIV sudjelovali su predstavnici Pravnog i Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te kompanije Euro ekspertiza.