OIV

29.03.2021.

Stara zaboravljena antena na objektu Buje oživjela je mladim glasovima koji se odašilju širom svijeta na kratkovalnom području uz radioamaterski pozdrav „73!“ te tako dobila novu funkciju.

Naime, OIV se uključio u akciju popularizacije i pomoći projektu RHR Youth (Remote Ham Radio – Youth program) s ciljem pružanja mogućnosti mladima da se priključe interesantnom hobiju te kroz njega steknu nova znanja i iskustva na području radijskih tehnologija, a putem radio valova steknu i nova poznanstva širom svijeta.

Program koristi moderne tehnologije kojima putem internetske veze omogućava udaljeno spajanje na radijsku postaju čime se korisnicima pruža osjećaj rada na stvarnoj radio postaji.

RHR Youth Program dostupan je za sve uzraste mlađe od 25 godina, osnovne i srednje škole te fakultete koji imaju želju, a nemaju tehničke mogućnosti instalirati adekvatnu radioamatersku opremu i pripadajući antenski sustav. Pogodnosti koje pruža ovakav sustav imaju priliku koristiti i Hrvatski radioamateri gdje nekolicina mladih Hrvatskih radioamatera ostvaruje svoje prve kontakte sa vršnjacima i zaljubljenicima u ovaj hobi širom svijeta.

Jedna od takvih udaljenih radijskih postaja instalirana je upravo na objektu Buje koji je unazad pedeset godina odašiljao srednjevalni program, najprije za potrebe Radio Zagreba te kasnije za potrebe Hrvatskog radija HR1 i HR2 na frekvencijama od 774 kHz i 1251 kHz čime je radijskim signalom bilo pokriveno područje Istre. Nakon prelaska na nove tehnologije FM prijenosa radijskog signala, 2008. godine demontirani su 2kW i 10kW srednjevalni odašiljači dok se antenski stup prenamijenio za potrebe odašiljanja novih tehnologija.