OIV

16.10.2021.

Predstavnici OIV-a sudjelovali su na konferenciji  posvećenoj kibernetičkoj sigurnosti CSC 2021 (Cyber Security Conference 2021) koja je održana 14. i 15. listopada 2021. godine u Osijeku.

Tema ove jubilarne, pete konferencije bila je “Kibernetička sigurnost javne infrastrukture”, a program se dotakao brojnih zanimljivih i aktualnih tema iz tog područja. Naglasak je stavljen  na javnu infrastrukturu uključujući problematiku sigurnosti u industrijskim i tehnološkim sustavima te na sigurnost informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

„Mi u OIV-u pridajemo veliku važnost informacijskoj sigurnosti i danas ćemo s vama podijeliti neke od naših iskustava i znanja u tom području. Vjerujem kako će vam jedan od naših vrhunskih stručnjaka na odgovarajući način približiti ono s čime se mi susrećemo i čime se bavimo“, rekao je u pozdravnom govoru član Uprave i direktor OIV-a Mate Botica.

Stručnjak za jezgrene IT usluge Alen Vasić sudjelovao je na okruglom stolu konferencije te održao predavanje na temu „Sigurnost u mrežama pružatelja usluga“ u kojem je sudionicima predstavio dodatne OIV-ove usluge s naglaskom na OTT.

„Pored temeljne djelatnosti OIV nudi i čitav niz usluga iz područja telekomunikacija i multimedije. Društvo pruža usluge distribucije digitalnih sadržaja putem interneta. Dakle, radi se o OTT (over-the-top) tehnologiji.  Za razliku od IPTV-a, korisnik svoju uslugu može konzumirati na bilo kojem uređaju poput pametnog telefona, tableta, pametnog televizora i sl., a jedini preduvjet je da ima pristup internetu“, rekao je Vasić.

Svima su zanimljive nove tehnologije, AI, ML, IoT. Koristimo pametne telefone, pametne satove, želimo da i naši kućanski uređaji budu spojeni i online. Ono što u tom svijetu u kojem je sve online uzimamo zdravo za gotovo je Internet. Očekujemo da je Internet posvuda dostupan i da uvijek radi.

„Neki od temeljnih protokola koji se koriste danas na internetu su dizajnirani prije više od trideset godina kada sigurnost nije bila važan čimbenik, a uz sve veći broj kibernetičkih prijetnji održavanje zadovoljavajuće razine kibernetičke sigurnosti usluga i mreža postaje sve  veći izazov za pružatelje usluga“, naglasio je Vasić.