13.10.2020.

Nakon što je prije dvije godine uspješno predstavio uslugu OIV Smartino IoT, OIV je i ove godine prisustvovao „Internet of things Forumu“ koji se održao jučer u Hotelu Academia u Zagrebu te okupljenima predstavio primjer dobre prakse te OIV-ove usluge.

Na održanoj prezentaciji predstavljen je pilot projekt za grad Karlovac “Udaljeno očitavanje brojila i senzora – SenzoriKA” čiji je cilj bila digitalizacija poslovnih procesa, efikasnije obrade prikupljenih podataka te pružanje brže i kvalitetnije usluge građanima toga grada.

Putem OIV Smartino IoT usluge umrežene su sve tvrtke u vlasništvu grada odnosno cijeli grad tj. obuhvaćeni svi segmenti poslovanja grada i gradskih tvrtki – od kvalitete zraka, očitanje vodomjera do pametnog parkinga. Dodatno, otvorena je mogućnost buduće nadogradnje u vidu integracije postojećih krajnjih uređaja i drugih tehnologija, a temeljem dobrih rezultata i mogućnost gradu za apliciranja za EU izvore financiranja.

U sklopu konferencije, rukovoditelj Odjela za prodaju Tomislav Marić sudjelovao je i u panel raspravi naziva „IoT, 5G, pandemija.... budućnost?“ te s okupljenima podijelio iskustva koliko gradovi, općine, komunalna poduzeća i sl. razumiju uvođenje IoT-a, hoće li 5G ugroziti LoraWAN, Sigfox i druge platforme te koliko je koronavirus utjecao na IoT.

Zaključeno je kako je IoT uvelike zakucao na sva vrata društva i da je njegova implementacija u svim segmentima pa tako i u samom gospodarstvu, neizbježna. Potrebno je društvo educirati o samim primjenama istog, a ovakve hvalevrijedne konferencije s pregršt zanimljivih prezentacija i primjera dobrih praksi na pravi način prikazuju sve mogućnosti i potencijale IoT-a. Izazovna vremena u kojima se trenutno nalazimo trebaju biti dodatan poticaj i motivacija za daljnji rad, ali i korak naprijed za pronalaženje novih rješenja i inovacija kako bismo ih lakše prebrodili.

„Kako bismo to ostvarili danas više nego ikad potrebno je zajedništvo i sinergija svih uključenih dionika na tržištu pa tako OIV kao državna tvrtka ima za cilj surađivati s domaćim tvrtkama i domaćim start up-ovima kako bismo pomogli hrvatskom gospodarstvu“, naglasio je Marić te pozvao na suradnju sve domaće proizvođače.

Ovaj događaj u organizaciji časopisa BUG, vodeći je event za susret onih koji ovu tehnologiju implementiraju u Hrvatskoj, njihovih potencijalnih krajnjih korisnika te posrednika odnosno  tvrtki koje implementiraju i nude vlastita rješenja temeljena na Internetu stvari.