OIV

15.10.2020.

Budući da uskoro počinje prelazak na novi sustav odašiljanja televizijskih programa, otvara se mogućnost uvođenja novih sadržaja i dodatnih usluga kao što je primjerice hibridna televizija HbbTV, a o čemu je na četvrtoj po redu „International Conference on Smart Systems and Technologies“ (SST 2020), danas održala prezentaciju Viša stručna suradnica za jezgrene IT usluge Karla Kurjan.

HbbTV korisniku pruža jedinstveno, interaktivno i  personalizirano TV iskustvo. Ona predstavlja sinergiju između klasičnog emitiranja televizijskog programa putem zemaljske digitalne televizije i Interneta te nudi poboljšano i napredno iskustvo praćenja televizije. Dodatna je prednost svakako činjenica da je usluga potpuno besplatna za gledatelje te omogućava pristup video arhivi, najavama emisija, vijestima, igrama, vremenskoj prognozi i još mnogočemu. Najpopularnije aplikacije koje se danas koriste u HbbTV-u odnose se na dodatne video sadržaje tj. video emisije na zahtjev (VoD) ili gledanje sadržaja s vremenskim odmakom preko programskog vodiča (EPG). Uz aplikacije koje omogućavaju glasanje ili sličnu interaktivnost s gledateljima, popularne su i platforme za oglašavanje i promociju proizvoda uz povratnu informaciju od samog gledatelja. Otvaraju se i mogućnosti ostvarivanja personaliziranih popusta, sudjelovanja u emisijama u kojima se traži mišljenje gledatelja te brojne druge s naglaskom na tome da ne treba doći do prekida linearnog TV programa, odnosno isti je cijelo vrijeme vidljiv gledateljima jer HbbTV usluge mogu biti dostupne samo na jednom dijelu ekrana.

Korisnici koji žele pratiti uslugu HbbTV-a putem zemaljske digitalne televizije moraju imati TV prijamnik ili uređaj koji je spojen na Internet i koji podržava HbbTV standard. Ako su svi preduvjeti ispunjeni uz omogućen HbbTV u postavkama prijamnika, korisnik će pokretanjem TV kanala na svom ekranu uočiti poziv na akciju, najčešće označen kao crveni gumb, informirajući korisnika da je HbbTV aplikacija dostupna za pokretanje. Iz perspektive korisnika ova je funkcionalnost vrlo slična naprednom teletekstu s izrazito većim spektrom mogućnosti.

Na svečanom otvorenju član Uprave i direktor OIV-a Mate Botica održao je pozdravni govor te izrazio zadovoljstvo što je OIV kao industrijski partner pomogao održavanju ovako hvalevrijednog događaja.

Svake godine konferencija okuplja brojne ugledne znanstvenike iz Hrvatske i svijeta, a ove se godine,  zbog izvanrednih okolnosti uzrokovanih trenutnom pandemijom koronavirusa održala u hibridnom obliku te je dio sudionika prisustvovao istoj u fizičkom obliku, a dio virtualno.Konferencija u organizaciji Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku ima za cilj istraživačima i stručnjacima omogućiti platformu za razvoj i širenje znanstvenih i stručnih spoznaja iz područja pametnih sustava i tehnologija, a u prvom redu u području elektrotehnike, računarstva, komunikacijskih i informacijskih tehnologija, automatike, robotike, ali i svih drugih interdisciplinarnih područja i primjena.