OIV

17.05.2022.

Predstavnici egipatske nacionalne televizije Egyptian National Media Authority (ENMA) boravili su od 9. do 15. svibnja 2022. godine u Zagrebu, a posjetili su i OIV-ov objekt Sljeme, Nadzorno-operativni centar na Prisavlju te Satelitsko i multimedijalno središte Deanovec.

Pritom im je pobliže predstavljena OIV DTT (Digital Terrestrial Television) mreža u Republici Hrvatskoj te održan FAT (Factory Acceptance Test) i obuka na opremi. Naime, u Egiptu je u tijeku projekt isporuke i instalacije HeadEnd-a za DTT na lokaciji Al-Hammam, a u kojem zajednički sudjeluju tvrtka Meratech i OIV kao isporučitelj dijela opreme i usluga.

Podsjetimo, OIV iz Satelitskog i multimedijskog središta Deanovec pruža uslugu satelitskog odašiljanja programa slobodnih za prijam i programa s uvjetovanim pristupom (CAS-Viaccess) na satelitu Eutelsat E16A. Središte je opremljeno s deset odašiljačkih satelitskih postaja s antenama promjera od 2,4 do 7,6 metara te s više od dvadeset prijamnih satelitskih antena promjera 2,4 i 3,7 metara s ugrađenim automatskim sustavom za odleđivanje. Sve satelitske antene promjera iznad 2,4 metara imaju instalirane sustave automatskog usmjeravanja. Ispred antena nema visokih vidljivih zapreka tako da je s lokacije objekta moguće odašiljanje na sve vidljive satelite s hrvatskog teritorija. Odašiljanje na satelitima koji nisu vidljivi s teritorija Republike Hrvatske, poput satelita namijenjenih za pokrivanje Amerike ili Australije, možemo ostvariti u suradnji s partnerima.

OIV na inozemnom tržištu djeluje preko partnerske tvrtke OVM Technology Alliance koju je osnovao 2019. godine s kompanijama VgP (Video Green Print) i Meratech (Media Era Technology UK), a s ciljem razvoja i isporuke novih usluga za područje Europe, Bliskog Istoka i Afrike s fokusom na tzv. upravljane usluge (Managed services).

Koristeći usluge PlayOut i HeadEnd, TV i radio programe iz drugih izvora (OTT, IPTV, Cable ili HTTP stream) možemo konvertirati u DVB-S2 signal i odašiljati na satelit. Sadržaje koji se odašilju na satelitu možemo preuzeti i proslijediti na odašiljanje zemaljskim signalom (DVB-T2 ili DAB+) ili po potrebi prema OTT, IPTV ili Cable distribuciji. Odašiljanje na satelit Eutelsat 16A namijenjeno je za tzv. Direct-to-Home distribuciju tj. za izravnu distribuciju do krajnjih gledatelja te distribuciju prema kabelskim distributerima. Za svaku uslugu osigurana su dva neovisna sustava s konfiguracijom 1 + 1, a objekt raspolaže s dvije neovisne svjetlovodne trase, dva neovisna sustava mikrovalnih veza, dva neovisna dolazna 10 kV voda s mogućim biranjem izvora te s dva agregata snage 350 kVA.