OIV

25.02.2021.

Član Uprave i direktor OIV-a Mate Botica i predsjednik Uprave Končar INEM-a Vedran Jelinek danas su u prostorijama Prirodoslovne škole u Karlovcu predstavili pilot projekt naziva Energetski pametne škole“ čijom je provedbom predviđeno opremanje škola pametnim sustavima za mjerenje i daljinsko očitanje potrošnje energije i vode te analizu prikupljenih podataka.

Svrha ovog projekta je prikupljanje podataka o potrošnji u stvarnom vremenu, pravovremeno otkrivanje kvarova i nepravilnosti u radu energetskih i vodoopskrbnog sustava objekta, praćenje kvalitete zraka u prostorijama i međuovisnosti uvjeta u istima, ali i praćenje potrošnje energije te verifikacija stvarnih ušteda nakon obnove zgrade.

Pametni sustav podrazumijeva korištenje senzora kvalitete zraka u prostorijama, mjernih uređaja za daljinsko očitanje potrošnje energije i vode putem OIV Smartino IoT mreže za prijenos podataka i softverskog korisničkog sučelja za monitoring i analizu podataka MARS, a s krajnjim ciljem energetske i financijske uštede te povećanjem razine udobnosti učenika i nastavnika.

Pilot projekt provodi se u Gradu Karlovcu i Karlovačkoj županiji, a prema čijem modelu će se moći primjenjivati u cijeloj Hrvatskoj. Realizirat će ga OIV i Končar – INEM u suradnji s  Regionalnom energetskom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske – REGEA, a predstavlja veliku korist za okoliš i gospodarstvo budući da će rezultirati velikim uštedama na enegiji i pružiti kvalitetnije životne i radne uvjete te smanjenje štetnih emisija i uporabu "zelene energije".