OIV

24.03.2023.

Jučer je potpisan ugovor kojim OIV-ova tvrtka kćer OIV Towers COM daje u zakup poslovni prostor dijela tornja na Sljemenu na razdoblje od petnaest godina. Time je završena višegodišnja težnja Društva da u svom najatraktivnijem objektu omogući ponovno obavljanje turističke djelatnosti te pruži građanima i turistima pristup tornju s jednim od najatraktivnijih pogleda u Hrvatskoj.

Jedan od simbola grada Zagreba zaštitni je znak Medvednice i najviša točka iznad glavnoga grada Republike Hrvatske s čijeg se vidikovca pruža panoramski pogled na cijeli grad i Zagrebačku goru, ali i na Hrvatsko Zagorje sve do Slovenskih Alpi te je zbog toga interesantan široj javnosti poput zaljubljenika u prirodu i turista.

OIV toranj Sljeme sagrađen je 1976. godine, a uz svoju osnovnu funkciju odašiljanja televizijskih i radijskih signala, jedno kraće vrijeme tijekom osamdesetih godina bio je otvoren za javnost. Toranj je građen prema tadašnjim potrebama analogne odašiljačke tehnologije radija i televizije te telekomunikacijskih radiorelejnih veza. Kao i u cijeloj IT industriji, tako i u industriji odašiljanja radijskih i televizijskih signala, razvoj i modernizacija doveli su do smanjenja volumena opreme. Od siječnja 2020. godine objekt je automatiziran, a pojedini dijelovi tornja su prenamijenjeni te je pokrenut projekt obnove prilikom koje su izvršeni odgovarajući radovi na energetskoj obnovi ovojnice tornja kao i obnova armirano-betonske konstrukcije. Tom obnovom objekta zadovoljeni su prvi preduvjeti za mogućnost monetizacije neiskorištenog dijela prostora.

Upravo sa svrhom iskorištavanja objekata koji, u svojoj punoj veličini, više nisu potrebni OIV-u za obavljanje osnovne djelatnosti osnovana je tvrtka kćer OIV Towers COM d.o.o. „Budući da je društvo OIV pravna osoba od posebnog državnog interesa, čija je osnovna djelatnost prijenos i odašiljanje radijskih i televizijskih program, ideja je bila odvajanje ne osnovne djelatnosti u posebno trgovačko društvo čime bi se dobio i veći stupanj agilnosti te poslovna, operativna i tržišna samostalnost“, rekao je predsjednik Uprave OIV-a Mate Botica.

U svrhu komercijalizacije neiskorištenih kapaciteta tornja na Sljemenu te širenjem ponude tvrtka kćer je putem javnog poziva isti ponudila zainteresiranim poslovnim subjektima u višegodišnji zakup. Nakon odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja te potpisom ugovora sljemenski toranj predat će se novom zakupniku na uređenje i upravljanje te je tako realiziran jedan od strateških ciljeva revitalizacije i komercijalizacije neiskorištenih objekata s turističkim potencijalom u vlasništvu OIV-a. Ponuditelj je u opisu buduće djelatnosti u tornju naveo više atraktivnih sadržaja čijom će realizacijom toranj postati interesantan širokom krugu posjetitelja, a Zagreb će tako dobiti novu turističku atrakciju na vrhu Sljemena.

„Osim pojavljivanja slobodnog prostora uslijed napretka tehnologije, gašenjem srednjevalnih radijskih odašiljača oslobodila se i velika površina oko objekata. Naime, za odašiljanje na srednjem valu, uz sami odašiljački stup, bila je potrebna i velika površina zemlje kako bi se signali emitirali. OIV je vlasnik poznatih atraktivnih lokacija poput Psunja, Učke, Biokova, Labinštica i Lička Plješivica te uz koje se nalaze objekti i mogu služiti u ugostiteljsko-turističke svrhe te s tim u vezi planiramo proširiti ponudu svima zainteresiranim“, najavio je direktor OIV Towers COM-a Gordan Kapović.