OIV

27.04.2021.

Član Uprave i direktor OIV-a Mate Botica i gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić danas su u Kutini potpisali Ugovor o nabavi i implementaciji ITS sustava s ugradnjom sustava za nadzor i brojanje prometa u tom gradu, a sve u svrhu kategorizacije i brojanja vozila.

„Krajem prošle godine započeli smo velik projekt „SMART&KIND“ odnosno projekt Prve pametne poduzetničke zone u Republici Hrvatskoj, a ubrzo smo dobili i dva velika partnera, tvrtku Huwaei i tvrtku Odašiljači i veze koja je broj jedan u ovom segmentu. Projekt će biti povezan kroz nekoliko cjelina, a jedan od glavnih ciljeva je i prikupljanje podataka za rasterećenje prometa na određenim točkama“, rekao je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić.

Naime, Grad Kutina razvija projekt izgradnje ”Industrijsko logističke zone Kutina” u okviru kojeg je potrebno projektirati „pametno” parkiralište za odmor vozača teretnih vozila za što su nužni statistički podaci o broju teretnih vozila koja prometuju kroz grad kako bi pravilno dimenzionirali kapacitet budućeg  parkirališta i kako bi što efikasnije organizirali, planirali i racionalizirali odvijanje samog prometa u gradu.

„Prije svega zahvaljujem što se prepoznali izvrsnost tvrtke koju vodim i drago mi je da ste uvidjeli  priliku za novi tehnološki iskorak grada Kutine i ovog dijela Hrvatske. ITS koji ćemo u narednom razdoblju ovdje koristiti zasigurno će doprinjeti boljem razvoju i privlačenju investitora u ovo područje. Ugovor koji danas potpisujemo nit je vodilja koja će donijeti i čvršću buduću poslovnu suradnju. Vjerujem kako će ovaj sustav biti od koristi svim građanima ove sredine“, rekao je član Uprave i direktor OIV-a Mate Botica.

OIV realizira ITS kroz primjenu različitih tehnologija poput senzora prometa odnosno kamera, lasera i radara te ICT tehnologija, distribuiranih sustava s umjetnom inteligencijom i naprednih SW algoritama.

„Inteligentni transportni sustavi predstavljaju tehnološku nadogradnju postojećih prometnih sustava kojima se postiže znatno poboljšanje efikasnosti odvijanja prometa, učinkovitiji prijevoz putnika i roba, poboljšanje sigurnosti prometa i smanjenje onečišćenja okoliša, a mi u OIV-u vodimo brigu o tome i želimo da grad Kutina i dalje nosi titulu „zelenog grada“ s obzirom na svoje prirodne ljepote i zelenilo“, rekao je stručnjak za prodaju OIV-a Gordan Martinovski.

Nakon završetka ovog jednogodišnjeg projekta grad, uz određenu nadogradnju opreme, može istu iskoristiti za druge namjene kao što su evidencije prometnih prekršaja, prikupljanje podataka iz prometa, adaptivno upravljanje semaforima te video nadzor.

foto: Grad Kutina