OIV

26.10.2021.

Danas je potpisan Sporazum o suradnji za tehnološki napredak i gospodarsku konkurentnost Republike Hrvatske, a svečanom potpisivanju nazočili su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, glavni direktor HUP-a Damir Zorić, državni tajnik Silvio Bašić u ime Ministarstva zdravstva,  državni tajnik Mario Šiljeg u ime Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, dopredsjednik udruge HUP ICT-a Tomislav Makar i Tonko Obuljen u ime HAKOM-a.

Na događaju je sudjelovao i Mate Botica, član Uprave i direktor OIV-a.

OIV kao član HUP-ICT-a već drugu godinu aktivno provodi kampanju „Povezani smo sigurni“ kojom se naglašava značaj tehnološkog napretka te utjecaj koji uvođenje 5G mreže ima na praktički sve aspekte današnjeg života. OIV podupire razvoj 5G tehnologije te kao infrastrukturni operator  pruža kolokaciju opreme mobilnih operatera na svojim objektima. Također, prije isteka zadanih rokova oslobođen je frekvencijski pojas 700MHz, ranije korišten za zemaljsku televiziju čime je ispunjen prvi preduvjet razvoja 5G mreže. Isto tako, Društvo će u okviru projekta NP-BBI,  koji obuhvaća izgradnju agregacijske svjetlovodne infrastrukture, omogućiti bržu implementaciju 5G mreže u ruralnim i suburbanim područjima.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković naglasio je značaj povezanosti i komunikacija te koliko je za to bitna infrastruktura. „Kako bismo osvijestili javnost o ovoj temi, nadamo se da ćemo dokazati koliko je bitna informacijska infrastruktura, za što je donesen i zakonski okvir. Vlada se strateški opredijelila za uravnoteženu politiku razvoja širokopojasnih usluga. Uvođenje mreže pete generacije čimbenik je dostupnosti širokopojasnog interneta svim kućanstvima“, istaknuo je Butković.

Tomislav Makar iz udruge HUP ICT-a spomenuo je izniman značaj tehnološke transformacije te naglasio kako očekuje zajedničko djelovanje svih uključenih dionika  s ciljem približavanja ICT sektora i države.

Makar je zaključio kako je „kralježnica“ ICT-a dobra povezivost i dostupnost širokopojasnog interneta, pri čemu krucijalnu ulogu igra 5G mreža, bez koje neće biti moguće realizirati brzu transformaciju privatnog i javnog sektora niti premostiti znatne razlike koje su još uvijek evidentne između urbanih i ruralnih sredina.