OIV

06.04.2022.

Viša specijalistica za prijenosne mreže Marina Pavlić danas je na konferenciji „Smart Cities 2022“ održala prezentaciju „Pametni promet u pametnom gradu“ kojom je sudionicima pobliže predstavila mogućnosti ITS usluge u kontekstu OIV-ovih Smart City rješenja.

Razvoj interneta doveo je, između ostaloga i do razvoja Inteligentnih transportnih sustava (Intelligent Transport Systems, ITS) koji se zasnivaju na Edge i Cloud rješenjima te web aplikacijama, a koji se danas implementiraju u svim područjima prometa, pa tako i u gradskom cestovnom prometu.

OIV je tako, uz već prepoznatljivu OIV Smartino IoT uslugu i ITS uvrstio u proširenu viziju razvoja Smart City rješenja, a namijenjen je građanima i jedinicama lokalne samouprave, državnim tijelima i svim privatnim i poslovnim korisnicima kojima je cilj razvoj pametnijih i sigurnijih prometnih sredina.

„Drastičnim povećanjem broja vozila na prometnicama, uočeno je kako su postojeće prometnice i postavljena signalizacija nedostatni u borbi s prometnim gužvama, u smanjenju broja nesreća u cestovnom prometu, kao i u pronalasku rješenja za smanjenje onečišćenja koje proizlazi iz prometa“, rekla je Pavlić.

Svoje ITS rješenje OIV zasniva na senzorima prometa koji se raspoređuju uz prometnice te softveru i hardveru koji senzore prometa povezuju na spomenute Edge ili Cloud platforme gdje se podaci obrađuju i donose odluke, a kojima korisnik pristupa putem interneta.

„OIV je proveo testiranja u stvarnim uvjetima, stekao ovlaštenja i odobrenja MUP-a za obavljanje poslova iz područja tehničke zaštite u javnom prostoru primjenjiva za Smart City te komercijalizirao svoja prva ITS rješenja“, naglasila je Pavlić te dodala kako je primjenom ove tehnologije OIV jedan od predvodnika domaćeg razvoja inteligentnih transportnih sustava u okviru Industrije 4.0.

„Naša rješenja omogućuju korisnicima da pomoću podataka koji se prikupljaju iz prometa, primjenom algoritama umjetne inteligencije (AI) te postupcima dubokog i strojnog učenja i računalnog vida, efikasnije upravljaju prometom. Osim toga, važno je naglasiti kako se OIV pozicionirao u 8% kompanija Europske unije koje razvijaju umjetnu inteligenciju ili korisnicima pružaju usluge zasnovane na umjetnoj inteligenciji. Također, OIV je postao i punopravni član Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju, CroAI“, zaključila je na kraju Pavlić.

Ova, osma po redu konferencija u organizaciji Lidera svake godine okuplja predstavnike gradova, poduzetnike koji nude pametna rješenja, akademsku zajednicu i javni sektor kako bi zajednički pronašli odgovore na goruća pitanja i detektirali kvalitetne primjere primjene pametnih rješenja u praksi.