OIV

07.07.2022.

Predstavnici OIV-a su u ponedjeljak, 4. srpnja 2022. godine prisustvovali svečanom puštanju u rad objekta u Bujama čime je ujedno predstavljen nastavak ulaganja u projekte vezane za izgradnju i obnovu infrastrukture odašiljačkih objekata. Istoga dana Upravni odjel za prostorno uređenje i gradnju Istarske županije izdao je uporabnu dozvolu na temelju koje su zadovoljeni svi tehnički i građevinski uvjeti za nastavak rada obnovljenog objekta.

Pri upoznavanju sa sadržajima objekta, direktorica Sektora za infrastrukturu Ana Grubešić prezentirala je projekt vrijedan oko 1,7 milijuna kuna te što je sve isti obuhvatio prilikom zamjene starog i izgradnje novog stupa. „Bilo je potrebno izgraditi infrastrukturu koja osigurava uvjete za montažu dodatne opreme i uređaja, stoga smo odlučili zamijeniti stari antenski stup čime se povećala pouzdanost u neprekidnom pružanju usluga OIV-a“, istaknula je Ana. Nove tehnologije zahtijevaju veći prostor za smještaj kapaciteta elektroničke komunikacijske infrastrukture, a izgradnjom novog antenskog stupa zadovoljeni su svi zahtjevi i potrebe tržišta.

„S ovog mjesta radijskim signalom pokriveno je cijelo područje Istre od daleke 1963. godine, a danas ono predstavlja poboljšanje važne infrastrukture koja stanovnicima lokalne zajednice donosi kvalitetnije uvjete za svakodnevni život te podiže komunikacijski standard“, rekao je predsjednik Uprave i glavni direktor OIV-a Mate Botica u svom kratkom govoru. Naglasio je kako će novi objekt uvelike pridonijeti daljnjem razvoju gospodarstva toga kraja te ponuditi ogromne mogućnosti u modernizaciji i izgradnji pametnih gradova što će posljedično utjecati i na razvoj turizma šireg područja.

Uz obavljanje osnovne djelatnosti objekt Buje može se istaknuti kao mjesto putem kojeg OIV potiče i popularizira hobi radioamatera kroz projekt RHR Youth (Remote Ham Radio – Youth program). Program koristi moderne tehnologije kojima putem internetske veze omogućava udaljeno spajanje na radijsku postaju čime se korisnicima pruža osjećaj rada na stvarnoj radio postaji. Ovim i sličnim projektima OIV podupire društvo kako bi mladi naraštaji stekli dodatna znanja i iskustva te možda baš odabrali područje radijskih tehnologija za svoj daljnji, budući razvoj.