OIV

19.09.2022.

U Zadru je od 12. do 14. rujna održana najstarija znanstvena međunarodna konferencija u Europi, simpozij ELMAR 2022, koji 64. godinu zaredom okuplja istaknute znanstvenike i stručnjake.

U okviru konferencije i ove je godine prvoga dana održana posebna sekcija na hrvatskom jeziku pod nazivom „5G u pomorstvu, turizmu i lukama“ u organizaciji Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM), društva ELMAR i OIV-a. Kao i prijašnjih godina cilj sekcije je približiti nove tehnologije realnom sektoru, odnosno predstaviti neke od brojnih mogućnosti sa snažnim potencijalom za poboljšanje poslovanja koristeći 5G tehnologiju, a koje su primjenjive i lako ostvarive u Hrvatskoj.

O primjeni 5G mreža u konceptu pametnih luka i marina s praktičnim rješenjima temeljenim na 5G tehnologiji kao i o izazovima i budućnosti naprednih komunikacija u pomorskom sektoru izlaganja su održali Miroslav Hipš (Huawei), Hrvoje Hadžić (Ericsson Nikola Tesla d.d.), Damir Opsenica (Maritime Centre of Excellence) te Gordan Šišul (FER).

Stručna suradnica za prijenosne mreže OIV-a Zrinka Čule prezentirala je primjenu ITS rješenja i 5G tehnologije u morskim lukama s posebnim osvrtom na pilot projekt u luci Preko dok je Leslie Shannon (Nokia) održala online izlaganje o novim tehnološkim trendovima koji će imati veliki utjecaj u budućnosti.

Nakon prezentacija održana je i panel rasprava „Kako ostvariti inovativna rješenja putem 5G mreže u Hrvatskoj?“ u kojoj su sudjelovali Ana Katalinić Mucalo (HAKOM), Luka Aralica (Markoja), Miroslav Kantolić (Ericsson/HUP-ICT), Damir Opsenica (Maritime Centre of Excellence) i Tigran Vržina (OIV).

OIV u 5G tehnologiji vidi mogućnost za nove poslovne prilike, a prvenstveno je fokusiran na privatne 5G mreže te su u skladu s time pokrenuta dva pilot projekta. Osim toga, OIV-ovo glavno poslovanje je radiodifuzija, odašiljanje radijskih i televizijskih programa i u tom području očekuje se uporaba 5G tehnologije za odašiljanje audio-vizualnih sadržaja (tzv. 5G Broadcast), kojom bi se uz postojeću DVB-T2 zemaljsku televiziju mogao omogućiti prijam audio-vizualnih sadržaja u automobilima, na pametnim telefonima i tabletima.

„5G Broadcast je za sada u testnoj fazi u mnogim zemljama, a ove godine će i OIV započeti testiranje u suradnji s tvrtkom Oddajniki in zveze RTV Slovenije“, istaknuo je tom prigodom Tigran Vržina.