OIV

17.12.2021.

Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU) je pod oznakom ITU-T Y.4480 u prosincu ove godine službeno odobrila LoRaWAN kao međunarodni standard.

OIV je kao predvodnik uvođenja novih tehnologija još 2017. godine pokrenuo testiranje LoRaWAN-a, a spajanjem napredne tehnologije i stručnosti razvio inovativne digitalne proizvode te time dodatno učvrstio svoj položaj jednog od vodećih pružatelja usluga ovakve vrste. OIV Smartino IoT prva je LoRaWAN mreža u Republici Hrvatskoj izgrađena na nacionalnoj razini, a riječ je o višenamjenskoj platformi za internet povezanih stvari u kojoj OIV-ova pouzdana i sigurna infrastruktura povezuje IoT senzore s korisničkim aplikacijama.

Pritom transformira tradicionalno poslovanje u digitalno upravljivo poslovanje bilo da je riječ o urbanim središtima ili nepristupačnim područjima izvan dosega internetske i električne infrastrukture te omogućuje digitalnu transformaciju poslovanja kroz rješenja koja unaprjeđuju svakodnevicu korisnika.

Primjene su neograničene, a najzastupljenije su u pametnim selima, otocima, zaštiti okoliša, poljoprivredi, turizmu, sigurnosti i drugim područjima digitalne transformacije za Industriju 4.0, M2M, a često se koristi u Smart City rješenjima putem kojih gradove čini efikasnijima i ugodnijima za život građana. Usluga ima širok spektar primjene, od upravljanja javnom rasvjetom, mjerenja kvalitete vode, temperature i vlage zraka do zauzetosti parkirališta.