OIV

13.05.2022.

Jučer je u Gradskom muzeju Karlovac predstavljen „Pametni Muzej“ projekt Grada Karlovca, Muzeja grada Karlovca te kompanija OIV, KONČAR – Elektronika i informatika i KONČAR – Digital.

Ovim projektom, na primjeru Gradskog muzeja Karlovac i Galerije „Vjekoslav Karas“ u Hrvatskoj je po prvi puta predstavljeno novo tehnološko rješenje posvećeno optimiziranju procesa potrebnih za zaštitu muzejske građe, a temeljeno na pametnim sustavima za mjerenje i daljinsko očitanje kako bi se pratile međuovisnosti uvjeta u prostoru te kao krajnji cilj osigurala energetska i financijska ušteda, kao i povećala sigurnost muzejske građe.

„Izloženi muzejski predmeti posebno su osjetljivi, čak i na najmanje fluktuacije vlažnosti, temperature i svjetla. Dugotrajno izlaganje neadekvatnim uvjetima može dovesti do raznih problema. Kroz pametni sustav zaposleni mogu prikupljati i analizirati kritične podatke o okruženju u kojem se predmeti nalaze u stvarnom vremenu, što omogućava brže i preciznije prilagođavanje uvjeta, smanjuje troškove rada i učestalost restauratorskih projekata“, objasnila je ravnateljica Muzeja grada Karlovca Hrvojka Božić.

„Pametni muzej“ temelji se na OIV Smartino IoT višenamjenskoj platformi za Internet povezanih stvari integriranoj s KONČAR INEM-ovim softverom MARS za prikupljanje, obradu i vizualizaciju podataka. Sustav podrazumijeva korištenje senzora detekcije pokreta, kvalitete zraka, temperature te vlage u prostorijama i izložbenim vitrinama, IoT mreže za prijenos podataka i softverskog korisničkog sučelja za monitoring i analizu podataka. OIV Smartino IoT koristi LoRaWAN mrežu za siguran prijenos podataka od baterijski napajanih senzora do OIV odašiljačkih lokacija koji podatke isporučuju kroz Internet mrežu do aplikacija i korisnika čime osigurava prihvat podataka iz Internet of things senzora različitih proizvođača.

Ovaj projekt nastavak je suradnje OIV-a i KONČAR-a s gradom Karlovcem koji je prepoznao potrebu modernizacije i digitalizacije svakodnevnih poslovnih procesa te kroz projekt SenzoriKA već dvije godine nudi Smart City rješenja za unapređenje poslovanja kroz uštede, optimizaciju i inovativne usluge.

U svom obraćanju član Uprave i glavni direktor za prodaju i razvoj OIV-a Marko Serdarević  istaknuo je je svjesnost o tome da održavanje muzejske i arhivske građe nije ni malo jednostavan zadatak kako bi se očuvali predmeti koje želimo svakako predstaviti budućim naraštajima. „Pozdravljam ovu inicijativu postavljanja pametnih rješenja u muzej grada Karlovca te mu dajem veliki značaj jer ima cilj da postane model koji će se primjenjivati u cijeloj Hrvatskoj te ideju da postigne nacionalni standard očuvanja muzejske i arhivske građe“, rekao je Serdarević.

 „Uz tehničku potporu kompanija OIV i KONČAR te zajedničkom suradnjom na dosadašnjim pilot projektima približili smo se zadanim ciljevima da digitalno i zeleno zaživi u gradskom sustavu, odnosno javnim poslovima. Projekt koji trenutno muzej našeg grada realizira je nadogradnja, odnosno korak dalje u Smart City rješenjima, a svakako se ne treba sramiti reći da je to prvi muzej u Hrvatskoj koji je pristupio korištenju pametnog rješenja u očuvanju muzejske i arhivske građe“, naglasio je gradonačelnik grada Karlovca Damir Mandić.

Samu softversku platformu koja se u sklopu ovog projekta koristi na lokacijama Muzeja grada Karlovca pojasnio je direktor Sektora prodaje i razvoja poslovanja KONČAR – Digitala Branimir Šteko te je naveo kako platforma omogućava nadzor, upravljanje, analizu i izvještavanje u realnom vremenu.

Autor fotografija Denis Stošić