OIV

18.09.2020.

Rukovoditelj Odjela za prijenosne mreže Mihael Ilić sudjelovao je u srijedu na panelu konferencije „Vatrodojava“ koja je u organizaciji časopisa Zaštita održana u hotelu Westin u Zagrebu.

Tijekom rasprave o tehnologiji, integraciji te korištenju vatrodojave okupljenima je opisao mogućnosti i rezultate OIV Fire Detect AI sustava za ranu detekciju požara te pobliže objasnio način korištenja sustava, komunikacije i dojave prema vatrogascima, rasprostranjenost mreže u RH te ujedno podijelio statistiku detekcije i alarmiranja unazad par godina, ali i informacije o širenju i unaprjeđenju sustava te interesu drugih država za ovu uslugu.

„OIV je integrator cjelokupnog sustava i sa Hrvatskim šumama, koje su investitor u projektu, kontinuirano radi na hardverskom proširenju sustava te implementaciji novih lokacija. Proširenja se rade u suradnji sa županijskim vatrogasnim zajednicama koje predlažu potencijalne lokacije, a OIV u dijelu pripreme proširenja pruža podršku projektu te radi računalne simulacije pokrivanja terena prema kojima se biraju one optimalne“, rekao je Ilić.

Istaknuo je kako u dijelu programske podrške, splitski FESB radi na kontinuiranim unaprjeđenjima u dva segmenta - algoritmu detekcije i korisničkom sučelju. Za tu svrhu na FESB-u postoji razvojna platforma koja je povezana s dvije testne kamere koje se nalaze na realnoj lokaciji kako bi se razvoj mogao odvijati bez utjecaja na produkcijski sustav, a konfiguracija je identična stvarnoj.

„Algoritam detekcije zapravo je umjetna inteligencija 'u pozadini' sustava koja na prikupljenim fotografijama pronalazi tragove dima po danu i vatre po noći. Algoritam 'uči' iz stvarnih fotografija požara koje se prikupljaju tijekom korištenja sustava“, pojasnio je Ilić.

„Također, za razliku od drugih sustava za detekciju požara u zatvorenim prostorima, suradnja s vatrogascima od nacionalne, županijske do razine DVD-ova je na zavidnoj razini jer je pristup sustavu smještanjem u vatrogasne operativne centre na dohvat ruke te osim toga svim zainteresiranim vatrogasnim postrojbama omogućuje i pristup na daljinu“, naglasio je.

Vatrodojavni sustavi izuzetno su važan segment u zaštiti osoba i svih oblika imovine. Pravovremenom detekcijom požara umanjuje se mogućnost stradavanja ljudi i sprečavaju ogromne financijske štete, a ulaganje u kvalitetan sustav vatrodojave iznimno je važan segment sigurnosti.

Na panelu su, uz OIV, sudjelovali i predstavnici kompanija Honeywell, Alarm automatika, GDi, Robert Bosch i Advanced.