OIV

16.06.2023.

U sklopu ovogodišnje međuresorne vježbe „Sigurnost 23“, danas je prezentirana i u rad puštena nadograđena OIV Fire Detect AI usluga s ukupno 32 nadzorne kamere na osam lokacija u Istarskoj, tri u Ličko-senjskoj i pet lokacija u Primorsko-goranskoj županiji.

„Posebna mi je čast zahvaliti se Hrvatskim šumama i Odašiljačima i vezama što su omogućili proširenje ovog sustava video nadzora koji u realnom vremenu šalje korisne podatke kako bi pripadnici vatrogasne zajednice mogli još bolje reagirati te brže i učinkovitije poduzeti napore za sprečavanje širenja požara“, rekao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te dodao kako je ovo samo prva faza projekta proširenja te najavio dodatna područja pokrivanja u idućoj godini.

Županijski vatrogasni zapovjednik i šef Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac također se  pridružio zahvali te naglasio kako stalna nadogradnja sustava doprinosi sve efikasnijoj borbi protiv požara.

Kao mediteranska zemlja, Republika Hrvatska izložena je sredozemnoj klimi koju karakteriziraju izrazito duga i suha ljeta s brojnim požarima otvorenog tipa tijekom ljetnih mjeseci.

„Klimatske promjene, velike i dugotrajne ljetne vrućine zasigurno su pomakle granice povećanog rizika od šumskih požara sjevernije u odnosu na one krajeve Hrvatske gdje su ranije ti rizici bili izraženiji. Uz pomoć sofisticiranog sustava umjetne inteligencije OIV Fire Detect AI te njegove ovogodišnje nadogradnje i proširenja, uvjereni smo kako će doprinos smanjenju opožarenih površina i na područjima Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županija biti veći. Na taj način umanjit će se šteta nastala uslijed tih požara, a to su među prvima prepoznale Hrvatske šume koje već nekoliko godina ulažu napore i značajna financijska sredstva da se rizici od šumskih požara što je moguće više suzbiju. Za to je vrlo važna prevencija, a iskustvo nas uči da investiranje u istu u konačnici dovodi do umanjenja štetnih i golemih posljedica šumskih požara. Ponosni smo što stručnost i predanost naših inženjera i tehničara te svih infrastrukturnih i ekspertnih potencijala može doprinijeti povećanju sigurnosti hrvatskih građana i svih onih koji posjećuju našu zemlju“, naglasio je predsjednik Uprave OIV-a, Mate Botica.

Što je OIV Fire Detect AI?

OIV Fire Detect AI predstavlja inteligentni, napredni i integrirani komunikacijski sustav za video nadzor udaljenih lokacija i rano otkrivanje požara otvorenog prostora u stvarnom vremenu, a namijenjen je svim službama čija su misija i cilj zaštita od požara te spašavanje osoba i imovine. Nastao u suradnji s Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) iz Splita za potrebe Hrvatskih šuma, ovaj sustav s 69 motrilačke lokacije i 138 kamera video nadzorom sada pokriva više od polovice površine naših županija u kojima se događa najveći broj požara.