OIV

08.10.2021.

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) donijela je odluku kojom se OIV-u dodjeljuje dozvola za uporabu radiofrekvencijskog spektra za pružanje usluge upravljanja elektroničkom komunikacijskom mrežom digitalnog radija.

Dozvola je izdana za multipleks MUX 1 na području Republike Hrvatske na razdoblje od 16. studenog 2021. godine do 31. prosinca 2036. godine.

Podsjetimo, s ciljem popularizacije nove digitalne radijske tehnologije OIV je krajem 2017. godine pokrenuo testno odašiljanje, a doseg signala na području Republike Hrvatske trenutno je veći od tri milijuna stanovnika. Ova platforma omogućuje dostupnost multimedijalnog sadržaja i usluga bilo u automobilu bilo na fiksnim digitalnim radijskim prijamnicima. Slušatelji kroz DAB+ dobivaju prijam radijskog signala bez smetnji, mogućnost većeg i jednostavnijeg izbora programa čistog zvuka i dodatne tekstualne i grafičke usluge koje prate audio sadržaj, a sve to bez internetskih troškova i potpuno besplatno za korisnike. S druge strane novim nakladnicima se daje prostor da dopru do slušateljstva, dok oni postojeći dobivaju priliku za proizvodnju novih sadržaja i povećanje slušanosti time što su dostupni na širem području pokrivanja nego na klasičnoj FM platformi.