OIV

27.09.2022.

Digitalizacija medijskog svijeta napreduje i stigla je do radija!              Tako je, u sklopu jubilarnog 15. izdanja Weekend Media Festivala koji je trajao od 22. do 25. rujna 2022. godine u Rovinju, održan panel naziva „DAB+: Novo lice radija“.

Pod moderatorskom palicom Petra Štefanića, na raspravi su sudjelovali Mate Botica (OIV) i Damir Bučević (AEM) te predstavnici radio postaja s iskustvom odašiljanja programa u novoj digitalnoj platformi OIV-a Berislav Jelinić (Radio Nacional), Daniel Berdais (Radio Tvornica) i Petra Pavlek (Radio 101).  

U Republici Hrvatskoj, ali i šire, radio je važan medij kojem se najviše vjeruje i kojeg svakodnevno prati značajan dio populacije. Emitiranje radijskog programa na FM-u jedna je od posljednjih analognih tehnologija današnjice, a sve više država oslanja se na digitalni radio i počinje uvoditi nove digitalne programe.

Zahvaljujući ovoj tehnologiji, nova radijska epoha pruža svim sadašnjim i budućim radijskim nakladnicima priliku za dodatne iskorake.

„DAB+ tehnologija idealna je prilika da svi kreativci na tržištu željnom novih sadržaja ponude ono najbolje što mogu”, rekao je predsjednik Uprave OIV-a Mate Botica. Dodao je kako je u dosegu signala digitalnog radija trenutno više od 90% stanovništva naše zemlje s pokrivenosti autocesta od 76% te da će do kraja  godine ona narasti na 96,3%, a pokrivenost autocesta bit će 93%.

Član Vijeća Agencije za elektroničke medije Damir Bučević naglasio je pritom kako je DAB+ potpuno besplatna tehnologija dostupna svima te neovisna o internetu za razliku od streaminga.

“DAB+ tehnologija bila je logičan iskorak u jednu novu sferu“, rekao je glavni urednik Nacionala i osnivač radio Nacionala Berislav Jelinić istaknuvši kako je, uz sadržaj koji je ključna stvar, kvaliteta zvuka koju pruža ova platforma ono što će zadržati slušatelje.

Direktorica Radija 101 Petra Pavlek kao jedan od većih izazova istaknula je nedovoljnu informiranost stanovništva o digitalnoj radijskoj tehnologiji, a direktor Radio Tvornice Daniel Berdais dodao je da je radiju nužna rekonstrukcija.

Svi panelisti složili su se kako je u svrhu edukacije slušatelja nužna medijska kampanja, a nadolazeće razdoblje i novu digitalnu radijsku platformu vide kao priliku za ujedinjenje radijske industrije u Hrvatskoj.

Autorica fotografija: Emica Elveđi/Pixsell