OIV

23.11.2021.

Djelatnici OIV-a sudjelovali su na Danima HURiN-a koji se održavaju 23. i 24. studenog 2021. godine u Termama Sveti Martin na Muri. Ovaj događaj u organizaciji Hrvatske udruge radijskih nakladnika svake godine okuplja brojne medijske djelatnike te stručnjake iz svijeta radija,  radijske industrije i regulatornih agencija.

„OIV je oduvijek podržavao događanja poput ovog i nastojat će u budućnosti činiti isto. Ovo je prilika za konstruktivne razgovore i za rješavanje izazova koji su stavljeni pred nas. Ujedno koristim priliku da u ime Društva unaprijed uputim čestitke svim dobitnicima nagrada HURiN-a“ , rekao je u pozdravnom govoru direktor Sektora za prodaju Marko Serdarević.

Sudjelujući na panel raspravi „DAB+ - pravo vrijeme ili prerano“ osvrnuo se i na trenutnu pokrivenost stanovništva u našoj zemlji.

„OIV trenutno odašilje jedanaest radijskih programa različitih nakladnika u DAB+ tehnologiji u jednom digitalnom multipleksu i to s deset odašiljačkih lokacija diljem Hrvatske. Trenutna vanjska (mobile outdoor) pokrivenost DAB+ stanovništva RH iznosi 90%, odnosno dostupan je u većini velikih gradova i na većini autocesta“, naglasio je Serdarević.

Dodao je kako se daljnje proširenje mreže planira u fazama, a početkom sljedeće godine u planu je početak komercijalnog rada mreže čime će se postići još bolja pokrivenost koja bi do studenog 2022. godine iznosila čak 96,3%.

„Mi neprestano radimo ankete kako bismo imali što više odgovora na nepoznanice koje se nalaze pred nama. Ono što je sigurno jest da idemo u digitalizaciju i moramo dati jedno novo lice radiju, a za to je potrebna još bolja koordinacija svih uključenih strana ako želimo ići u tom smjeru“, zaključio je Serdarević.

Podsjetimo, u Republici Hrvatskoj, ali i šire, radio je važan medij kojem se najviše vjeruje i kojeg svakodnevno prati značajan dio populacije. Sluša se u prosjeku dva sata dnevno u raznim situacijama, a najčešće u automobilima. S ciljem popularizacije nove digitalne radijske tehnologije OIV je krajem 2017. godine pokrenuo testno DAB+ odašiljanje.

Slušatelji kroz DAB+ dobivaju prijam radijskog signala bez smetnji, mogućnost većeg i jednostavnijeg izbora programa čistog zvuka i dodatne tekstualne i grafičke usluge koje prate audio sadržaj, a sve to bez internetskih troškova i potpuno besplatno za korisnike. S druge strane, FM spektar u većim gradovima je popunjen i nema novih dostupnih frekvencija, a najveća prednost digitalnog radija je upravo mogućnost odašiljanja većeg broja programa. U skladu s time, ovom platformom otvara se dodatni prostor za nove nakladnike dok postojeći dobivaju mogućnost proizvodnje novih sadržaja. Novi nakladnici tako mogu doprijeti do slušateljstva, a postojeći povećati slušanost na širem području pokrivanja nego na FM platformi te ujedno proširiti svoj portfelj.