OIV

25.11.2020.

Putem videokonferencijske platforme MS Teams jučer je održana osnivačka skupština Udruge „MBT – Regionalna organizacija radiodifuznih društava“ kojom je predsjedavao član Uprave i direktor OIV-a Mate Botica.

MBT (Annual Meeting of regional Broadcasting organizations and Transmitting equipment manufacturers) naziv je konferencije koja se redovito održava u zemljama regije i svake godine izaziva sve više pažnje, a samim time i uspjeha. U prijevodu se zapravo govori o sastanku stručnjaka iz područja odašiljanja i prijenosa signala te proizvođača uređaja i opreme s ciljem razmjene iskustava i rasprava o izazovima i mogućnostima koje u budućnosti slijede.

Svake godine organizacija pripadne broadcasting operatoru iz regije odnosno tvrtci koja je po djelatnosti u svojoj državi kao što je OIV u Hrvatskoj.

Na osnivačkoj skupštini donesen je i Statut, izabran predsjednik, dopredsjednik i tajnik te imenovan Upravni odbor i likvidator Udruge.

Glavni savjetnik za tehniku OIV-a Tigran Vržina predstavio je ciljeve buduće udruge i ključne aktivnosti iste, a predstavljen je i usvojen prijedlog plana rada za 2021. godinu.

Putem Udruge poticat će se komunikacija tvrtki s broadcasting djelatnošću, razmjena ideja i napredak tehnologije, fluktuacija mišljenja i svega ostaloga što je nužno napretku poslovanja, a svi događaji vezani uz održavanje budućih MBT konferencija bit će podržani kroz istu.

Podsjetimo, osnivanje udruge sa sjedištem u Zagrebu i OIV-om kao inicijatorom bilo je planirano u svibnju ove godine no s obzirom na pojavu COVID-19 virusa, planovi su se promijenili. Usprkos okolnostima nastavljeno je s izradom svih potrebnih dokumenata i komunikacijom s osnivačima i budućim članovima putem uhodanih digitalnih platformi.

Na osnivačkoj skupštini su, uz OIV, sudjelovali  predstavnici Antenne Hungarie Zrt - Gábor Mándi, Zsolt Árki, Erzsébet Bánkuti te vanjski suradnik Mate Mester, Javnog poduzeća Emisiona tehnika i veze - Slađan Stanković, Zoran Gaćinović, Radio-difuznog centra d.o.o. - Ljiljana Bracanović Nikolić i RTV-a Slovenia, Oddajniki in zveze - Miran Dolenec, Andrej Trojer i Bojan Ramšak.

Za predsjednika Udruge izabran je Tigran Vržina, za dopredsjednika Zoran Gaćinović, a za tajnika udruge Dubravka Duilo.

Izabrani predsjednik zahvalio je svima na suradnji u donošenju akata i organizaciji Udruge te istaknuo da su interes za uključenje već iskazale i druge radiodifuzne tvrtke npr. iz Makedonije i Rumunjske, a očekuje se  interes i iz drugih zemalja regije.

S njim se slaže i dopredsjednik Udruge i rukovoditelj Službe Radio planiranja JP Emisiona tehnika i veze Zoran Gaćinović.

„Definitivno mislim da će broadcasting organizacije iz drugih zemalja, prepoznati značaj i mogućnosti koje ova organizacija pruža, te da će se u određenoj formi uključiti u rad asocijacije. Imajući u vidu cjelokupan razvoj telekomunikacija, a samim tim i broadcasta, članstvo u asocijaciji može, između ostalog, olakšati razmjenu iskustava između članica u uvođenju novih tehnologija i možda nekim zajedničkim idejama ukazati na pravac u kojem bi se organizacije našeg tipa trebale u budućnosti razvijati i kojim bi se novim djelatnostima mogle baviti“, rekao je Gaćinović.