OIV

01.06.2022.

Nakon dvogodišnje stanke 26. svibnja 2022. godine u Beogradu je održana MBT konferencija, događaj koji još od 2003. godine okuplja regionalne radiodifuzne organizacije i proizvođače odašiljačke opreme te iz godine u godinu bilježi sve veću posjećenost. Svim sudionicima nudi mogućnost prezentiranja razvojnih postignuća inovativnih trendova razvijenih unutar kompanija te je ujedno i izvrsna prilika za uspostavu poslovnih kontakata kao i razmjenu stavova i iskustava.

U sklopu konferencije Luka Crnogorac, specijalist za radijske mreže OIV-a, održao je prezentaciju naziva „Put do energetski održivog poslovanja“ („The Road to Energy Sustainable Business“) u kojoj je dao pregled implementiranih tehnologija i metoda unutar OIV-a koje će dodatno smanjiti potrošnju energije i doprinijeti energetski održivom poslovanju.

Tako je, između ostaloga, prezentiran prelazak na DVB-T2 odašiljanje i utjecaj na smanjenje ukupne potrošnje električne energije OIV-a, tijek projekta DAB+ digitalnog radija u Hrvatskoj i njegove mogućnosti kao „zelene tehnologije“, ali i projekt automatizacije objekata, freecooling-a, solarne elektrane na Ugljanu, kao i sudjelovanja u KOER-ovom projektu virtualne elektrane.

„OIV je sudionik prve hrvatske virtualne elektrane, jedne od inovacija koja bi trebala omogućiti pametnije korištenje energije i uravnotežiti tržište elektroenergetskog sustava. U tu svrhu na raspolaganje smo stavili svoje kapacitete agregatskog napajanja na ukupno devet lokacija“, naglasio je Crnogorac.

Organizator i domaćin ovogodišnje konferencije bili su JP Emisiona tehnika i veze iz Beograda uz podršku udruge „MBT – Regionalna organizacija radiodifuznih društava“ sa sjedištem u Zagrebu, kojoj je uloga poticati komunikaciju tvrtki s broadcasting djelatnošću, pružati podršku domaćinu prilikom organizacije svake nove konferencije, stvarati bazu podataka o sudionicima i sponzorima konferencije, prezentirati primjene novih tehnologija, uređaja i opreme iz područja radiokomunikacija i telekomunikacija, razmjenjivati znanja i vještine među članovima i sl.