OIV

14.10.2021.

S ciljem unaprjeđenja postojeće i proširenja dosadašnje suradnje, član Uprave i direktor OIV-a Mate Botica jučer je u uredu županice Karlovačke županije održao radni sastanak sa županicom Martinom Furdek Hajdin.

Član Uprave i direktor predstavio je djelatnosti i aktivnosti OIV-a kao i projekte koji su u tijeku na području Karlovačke županije. Naglašena je suradnja na pilot projektu pametnih škola koji je omogućio udaljeno očitavanje brojila i senzora u školama s ciljem sustavnog gospodarenja energijom i uspostavu pametnih zgrada javnih namjena. Također, posebno je istaknuta i suradnja na projektu "STREAM" za potrebe kojeg su nabavljene kamere i sustav video nadzora u svrhu praćenja vodostaja na kritičnim točkama.Navedeni alati iznimno su važni kako bi se pravovremeno zaštitili ljudi i imovina te alarmirale nadležne službe o mogućoj ugrozi. Županica Furdek Hajdin istaknula je kako digitalizacija rada nije cilj već sredstvo kojim bi se povećala učinkovitost i kvaliteta rada.

Dodatno, razgovaralo se o prelasku na DVB-T2 signal, rješenjima OIV Smartino IoT usluge, ali i o NP-BBI programu koji je trenutno u tijeku i u sklopu kojeg se već sljedeće godine očekuju prvi građevinski radovi na više lokacija i u Karlovačkoj županiji.

Podsjetimo, nositelj Nacionalnog programa razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a nositelj tehničke provedbe OIV.

Zahtjevne i kompleksne aktivnosti ovog programa odvijat će se na području cijele Republike Hrvatske, a očekuje se izgradnja pasivne svjetlovodne infrastrukture do ciljanih prigradskih i ruralnih naselja u duljini većoj od pet tisuća kilometara. Time će se potaknuti revitalizacija i održivost malih sredina gdje trenutno nema infrastrukturnih preduvjeta za digitalizaciju i opći razvoj. 

Sastanku su nazočili i direktor Sektora za prodaju OIV-a Marko Serdarević, rukovoditelj Odjela za prodaju OIV-a Tomislav Marić, direktor Sektora za razvoj radijskih i prijenosnih mreža OIV-a Mihael Jančić te zamjenik županice Dejan Mihajlović, pročelnik Ureda županice Branko Zoretić, voditelj Odsjeka za informatiku Matija Palalić i voditeljica projekta "STREAM" Valentina Resovac.