OIV

21.12.2020.

Od danas će kupci novih putničkih vozila širom Europe moći iskoristiti prednosti digitalnog radija kao što su primjerice jasniji zvuk i poboljšane podatkovne usluge. Naime, s današnjim danom na snagu stupa obaveza koju je auto industriji propisao Europski zakonik o elektroničkim komunikacijama – EECC, a kojom svi novi automobili koji se stavljaju na europsko pa tako i hrvatsko tržište moraju imati audio prijamnik koji omogućuje prijam digitalnog zemaljskog radija. Ova uredba odnosi se na sve države članice Europske unije bez obzira na status DAB-a u pojedinoj zemlji.

Unatoč pandemiji koronavirusa Njemačka, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Italija i Danska već su uvele zakone koji nalažu digitalni zemaljski radio u automobilima, a očekuje se da će i druge zemlje uskoro uvesti slične zakone.

DAB je prvenstveno platforma za digitalni radijski program i predstavlja najveći napredak u tehnologiji radija od uvođenja FM stereo tehnologije. Omogućuje slušateljima prijam zvuka bez smetnji i potencijal za veći izbor programa i dodatnih usluga. 

OIV-ovi planovi za sljedeću godinu uključuju prelazak iz testnog u komercijalni rad DAB+ platforme. Planira se izgradnja jednog nacionalno-regionalnog multipleksa u nekoliko faza. Prva faza izgradnje uslijedila bi nakon provedenog natječaja za mrežnog operatora odnosno nakon dobivanja dozvole, a daljnje proširenje mreže planira se u fazama s razmakom od nekoliko godina. U konačnici mreža bi trebala imati pokrivenost veću ili jednaku FM mreži s najboljim pokrivanjem.