OIV

23.08.2023.

Danas je u mjestu Popovac u Osječko-baranjskoj županiji u krugu odašiljača Belje Đuro Podboj obilježena 32. obljetnica pogibije Đure Podboja, zaposlenika OIV-a koji je na današnji dan izgubio život braneći taj odašiljač od agresora.

Đuro je bio heroj koji je za vrijeme Domovinskog rata do zadnjih snaga branio odašiljač na kojem je radio, a koji sada ponosno nosi njegovo ime. S obzirom na položaj, objekt Belje bio je od posebne važnosti zbog odašiljanja informativnog programa o kojem su ovisili brojni stanovnici Slavonije, Srijema, Baranje i dijela Podravine. Prestankom odašiljanja signala s tog odašiljača došlo bi do komunikacijskog prekida plasiranja informacija za široko istočno područje Republike Hrvatske u trenucima kada su one imale veliku ulogu u borbi protiv agresora. Unatoč okupaciji i razaranjima sustav Odašiljača i veza cijelo je vrijeme odašiljao radijske i televizijske programe Hrvatske radiotelevizije čime je spriječena informativna blokada. Zahvaljujući tome ostvarena je pobjeda i u medijskom ratu, a naš dragi kolega za to je dao svoj život.

Sjećanje na njegovu nesebičnu žrtvu obilježeno je uz prisustvo predsjednika Uprave OIV-a Mate Botice, izaslanika potpredsjednika Vlade i ministra branitelja te predstavnika Osječko-baranjske županije Antuna Blaževića, izaslanika ministra obrane Dalibora Bajčija, potpredsjednika Odbora za obranu i člana Odbora za ratne veterane Antu Deura te uže obitelji, bivših kolega i suboraca kako bi položili vijence i zapalili svijeće ispred spomen obilježja postavljenog u spomen našem djelatniku.

„Đuro Podboj je dobro znao što bi značila informativna blokada našega naroda i do zadnjeg je trenutka beskompromisno sudjelovao u obrani ovoga objekta. Njemu u čast prije osam godina podigli smo na ovome mjestu spomen ploču i zaista sam ponosan što sam na čelu kompanije koja na poseban način njeguje vrijednosti proizašle iz Domovinskog rata“, rekao je predsjednik Uprave Mate Botica te se ujedno zahvalio  svima koji su pomogli stvaranju samostalne i neovisne Republike Hrvatske.

„U ratno vrijeme bio sam ovdje prisutan i svi znamo koliko nam je značio ovaj objekt jer su i branitelji i civilno stanovništvo dobivali pravovremene informacije o svim događajima. Nažalost, s tugom se moramo prisjetiti tih dana u kolovozu koji su bili posebno teški za Baranju, ali Vaš kolega nije napustio svoj položaj, borio se do zadnjih snaga i naposljetku dao svoj život. Drago mi je da se i nakon 32 godine ovdje okupljamo i obilježavamo ovaj dan, nadam se da će se tako i nastaviti“, naglasio je Antun Blažević, predsjednik Koordinacije udruga iz Domovinskog rata i predsjednika Savjeta za branitelje Osječko-baranjske županije.

Potpredsjednik Odbora za obranu i člana Odbora za ratne veterane Ante Deur istaknuo je važnost sjećanja na ovaj i njemu slične događaje.

„Na ovakvim mjestima svi smo ponizni, osobito mi svjedoci toga vremena i svega onoga što se događalo 90-ih godina pri stvaranju hrvatske države. Dan danas mnoge majke i obitelji nose veliku bol, mnoga djeca nisu upoznale svoje očeve, a na nama je da to nikada ne zaboravimo jer zaborav je najveći grijeh. Grijeh za nas svjedoke toga vremena, grijeh za generacije koje dolaze. Đuro Podboj je na ovome mjestu pokazao što je hrabrost i domoljublje, ne dopustimo da uđe u zaborav“, rekao je Deur.