OIV

23.08.2021.

Danas je u mjestu Popovac u Osječko-baranjskoj županiji u krugu odašiljača „Belje Đuro Podboj“ obilježena 30. obljetnica pogibije Đure Podboja.

U spomen na njegovo hrabro postupanje i nesebičnu žrtvu izaslanstvo Uprave OIV-a, bivši kolege i suborci te uža obitelj položili su vijence i zapalili svijeće ispred spomen obilježja postavljenog u znak sjećanja na našeg neprežaljenog kolegu Đuru Podboja.


Obitelj poginulog hrvatskog branitelja Đure Podboja ispred spomen obilježja

Izaslanik Uprave OIV-a, Marijan Pavić prenio je riječi Mate Botice, člana Uprave i direktora, „Odašiljači i veze, kao kompanija koja je imala i ima važnu ulogu u stvaranju moderne hrvatske države, na poseban način njeguje vrijednosti proizašle iz Domovinskog rata. Jedna od tih vrijednosti dogodila se i ovdje, prije 30 godina, na našem objektu gdje je Đuro radio i branio svoje. Znao je On dobro što bi značilo zauzimanje ovog objekta za cijelo područje istočne Slavonije, Baranje i dijela Podravine, a time i za cijelu Hrvatsku. A dao je ono najviše i najvrijednije što je imao – svoj život. Stoga, u ime svih nas koji danas s jednakim zanosom radimo i stvaramo, suočavamo se s raznim izazovima, promičemo istinu i slavimo uspjehe kojih ne bi bilo da nije bilo ljudi poput Đure Podboja, izražavam pijetet, zahvalnost i duboko poštovanje svim poginulima u stvaranju samostalne i neovisne Republike Hrvatske.“ 

Prisutnima se obratio i Mario Podboj, sin preminulog Đure Podboja te je tom prilikom izrazio neizmjernu tugu i bol zbog gubitka oca, ali istovremeno i veliki ponos zbog dostojnog obilježavanja pogibije njegova oca za što je zahvalan OIV-u, kompaniji u kojoj je otac Đuro proveo svoj radni vijek, a i sam Mario u njoj gradi svoju karijeru.

Početkom Domovinskog rata Đuro Podboj radio je kao tehničar na objektu Belje na kojem su bili smješteni televizijski i radijski odašiljači. Obzirom na svoj strateški bitan položaj, objekt Belje bio je od iznimnog značaja zbog nužnosti emitiranja hrvatskog informativnog programa o kojem su ovisili brojni stanovnici na području Slavonije, Srijema, Baranje i dijela Podravine. U slučaju eventualnog prestanka odašiljanja signala s objekta Belje dogodila bi se informativna blokada za široko područje istočne Hrvatske i to u trenucima kada su informacije imale iznimno bitnu ulogu u ratu protiv agresora. Svjestan spomenutih neželjenih posljedica potencijalne informativne blokade, svojim požrtvovnim djelovanjem, Đuro Podboj je do kraja branio odašiljač Belje od agresora. U spomen toj iznimnoj žrtvi Odašiljači i veze preimenovali su objekt koji i danas ponosno nosi ime „Belje – Đuro Podboj“ te tako služi kao vječni podsjetnik na to kako je naš djelatnik i kolega značajno doprinio tome da Republika Hrvatska ostvari pobjedu u ratu koji se vodio i u medijskom prostoru.


Polaganje vijenca izaslanstva Uprave OIV-a