OIV

23.08.2020.

Danas je u mjestu Popovac u Osječko-baranjskoj županiji u krugu odašiljača „Belje Đuro Podboj“ obilježena 29. obljetnica pogibije Đure Podboja.

U spomen njegovoj nesebičnoj žrtvi izaslanstvo Uprave OIV-a, bivši kolege te uža obitelj su položili vijence i zapalili svijeće ispred spomen obilježja postavljeno u znak sjećanja na našeg djelatnika Đuru Podboja.

Izaslanik Uprave, Marijan Pavić prenio je riječi Mate Botice, člana Uprave i direktora OIV-a, „Unatoč svim nedaćama prouzročenim aktualnom pandemijom, dobro je da smo barem i u ovom manjem broju nego inače, obilježili ovaj dan. Osobito me raduje činjenica da je to postala tradicija, a uvjeren sam da se na taj način žrtva koju je dao naš kolega i suborac Đuro Podboj neće biti zaboravljena. Neka svi znaju istinu o ovom događaju i da budemo ponosni na našu povijest. Izražavam duboko poštovanje prema svemu onome s čime nas je Đuro Podboj zadužio. A minimum toga je da se jednom godišnje saberemo ovdje na objektu koji danas nosi njegovo ime ili na bilo koji drugi način, upalimo svijeću…., položimo cvijeće…, i pomolimo se za njega ali i za sve druge poginule i stradale kolege koji su svoj rad i domoljublje ugradili u ovo što danas imamo slobodu, neovisnost i samostalnost.“ 

Početkom Domovinskog rata Đuro je radio kao tehničar na objektu Belje na kojem su bili smješteni televizijski i radijski odašiljači. S obzirom na položaj, objekt Belje bio je od posebne važnosti zbog odašiljanja hrvatskog informativnog programa, o kojem su ovisili brojni životi na velikom području Slavonije, Srijema, Baranje i dijela Podravine. Prestankom odašiljanja signala sa objekta Belje došlo bi do komunikacijskog prekida plasiranja informacija za široko istočno područje Hrvatske u trenucima kada su informacije imale veliku ulogu u borbi protiv agresora. Svjestan moguće informativne blokade te svojim nesebičnim djelovanjem, Đuro Podboj je do zadnjeg trena tada branio odašiljač Belje od agresora. U čast toj velikoj žrtvi Odašiljači i veze preimenovali su objekt koji i danas ponosno nosi ime „Belje – Đuro Podboj“ te nas tako svakodnevno podsjeća na to kako je naš djelatnik doprinio tome da je tada Hrvatska ostvarila pobjedu u medijskom ratu.