OIV

13.02.2021.

OIV je spreman za početak komercijalnog korištenja DAB+ platforme, rekao je to član Uprave i direktor Odašiljača i veza Mate Botica sudjelujući u raspravi na okruglom stolu  u sklopu četvrtog Hrvatskog radijskog foruma koji se održao danas, na Svjetski dan radija, u hotelu Esplanade u Zagrebu pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

U fokusu rasprave bio je razvoj digitalnog radija u Hrvatskoj, a cilj organizatora Udruge Hrvatski radijski forum je iz godine u godinu raditi na razmjeni iskustva, progovarati o aktualnoj problematici i izazovima s kojima se radijski mediji suočavaju te tražiti rješenja za iste.

„Prije svega dopustite mi da svim dionicima radijske scene u Hrvatskoj čestitam Svjetski dan radija“, naglasio je na početku Botica.

„Kristalno čist zvuk, veća mogućnosti izbora sadržaja, nove mogućnosti za razno oglašavanje te značajno smanjenje potrošnje električne energije, a time i godišnje emisije stakleničkih plinova glavni su stupovi digitalnog radija. Postojeća, usudio bih se reći stara, analogna FM tehnologija, dosegla je svoj maksimum. U većim sredinama praktički nema više slobodnih frekvencija i zaista nema mogućnosti za proširenje sadržaja za slušatelje. Zato su tu digitalne platforme od kojih je jedna od njih DAB+ koju mi eksperimentalno odašiljemo kao mrežni operator. Uz napore regulatornih tijela i nas samih stigli smo do faze u kojoj je interes nakladnika značajno veći od kapaciteta testne mreže“, rekao je Botica.

Napomenuo je kako se potpunim prelaskom na digitalni radio mogu postići uštede do čak 85% u odnosu na postojeće FM odašiljače, što je značajan podatak posebice za one koji proizvode program te dodao kako vjeruje da će se u skoroj budućnosti stvoriti okviri za proširenje mreža.

„OIV - kompanija koju vodim u potpunosti je spremna za početak komercijalnog korištenja DAB+ platforme u Hrvatskoj. Izgradit ćemo mreže koje će zadovoljiti potrebe hrvatskog tržišta što će stvoriti i preduvjete za stvaranje novih sadržaja“, istaknuo je Botica.

Podsjetimo, OIV trenutno odašilje trinaest radijskih programa različitih nakladnika u DAB+ tehnologiji i jednom digitalnom multipleksu i to s devet odašiljačkih lokacija diljem Republike Hrvatske. Prošla godina je bila jedna od ključnijih godina za digitalni radio, a na snagu je stupila i odredba europskog zakonika temeljem  kojeg svi novi automobili koji se stavljaju na europsko pa tako i hrvatsko tržište moraju imati audio prijamnik koji omogućuje prijam digitalnog zemaljskog radija.