OIV

12.06.2022.

Na objektu Sljeme prošloga su mjeseca dotrajali FM odašiljači za HR1, HR2 i HR Sljeme zamijenjeni opremom najnovije generacije, a predstavljaju sam vrh ponude u svijetu FM odašiljača.

Iako analogni, modulirani su preko digitalnih ulaza, a rade u sustavu zalihosti odnosno redundancije 3+1, što znači da je jedan pričuvni odašiljač uvijek spreman preuzeti emitiranje ako se iz bilo kojeg razloga prekine rad jednog od tri glavna odašiljača.

Također, procesorski su upravljani, uz kompaktni dizajn i vrhunske performanse, povećanu gustoću snage te visoku energetsku učinkovitost i pouzdanost. Pojačala i moduli napajanja s mogućnošću zamjene tijekom rada omogućuju održavanje i eventualnu zamjenu bez prekida emitiranja što rezultira jednostavnošću i sigurnošću te ujedno osigurava niže operativne troškove tijekom životnog vijeka odašiljača. Isto tako, sustav hlađenja zrakom koji je prilagođen objektu i pogonu pri čemu su korišteni zračni tuneli starog pogona i ulazne kabine tzv. „Air Plenum-i“, jedinstven je u našoj mreži FM odašiljača.

Zamjenu samih odašiljača odnosno sve poslove demontaže starog, pripreme privremenog pogona, montaže novih odašiljača, povezivanje modulacijskih, nadzornih kabela te izlazne koaksijalne tehnike i sklopki obavili su Zlatko Kovačić, Vojo Popović, Branimir Bišćan, Anđelko Klančir i Krešo Klančir iz Odjela za radijske tehnologije, energetsko povezivanje na trofaznu energetsku mrežu objekta Karlo Bulat i Vjeran Bišćanić iz Odjela za energetiku, a za pripremu modulacijskih signala zadužen je bio Odjel za procesiranje signala.