OIV

12.10.2022.

10. listopada ove godine predstavnici OIV-a, rukovoditelj Ureda za razvoj projekata financiranih iz EU fondova Tomislav Ignjačić i direktor Odjela za prodaju Tomislav Marić predstavili su u Vinkovcima Nacionalni program razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture (NP-BBI). Događaj se odvio u zajedničkoj organizaciji Grada Vinkovaca, Tehnološkog parka Vinkovci i OIV-a kojem su uz navedene prisustvovali zamjenik gradonačelnika Josip Romić i direktor Tehnološkog parka Josip Gilja.

OIV je kao društvo od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku zaduženo za tehničku provedbu NP-BBI programa, a temelji se na izgradnji pasivne svjetlovodne infrastrukture do ciljanih naselja u prigradskim i ruralnim područjima te se očekuje izgradnja dionica u duljini većoj od 5.300 kilometara. Projekt podrazumijeva izgradnju novih te iskorištavanje postojećih trasa različite infrastrukture, a odvijat će se uglavnom uz već postojeće cestovne pravce.

Prisutnima je prezentiran značaj NP-BBI projekta za razvoj nacionalnog telekom tržišta te pogodnosti koje projekt nosi za korisnike u ruralnim i suburbanim sredinama. Također, projekt je predstavljen i kao investicijski potencijal odnosno, kao prilika za građevinske tvrtke, kako bi se mogle adekvatno pripremiti za sudjelovanje u natječajima za implementaciju buduće širokopojasne mreže.  

Predstavljanju projekta odazvali su se gospodarstvenici iz čak četiri slavonske županije odnosno izvođači radova izgradnje svih vrsta infrastrukture kako bi dobili informacije o samoj provedbi. Cilj je bio upoznati prisutne s planom pripreme i organizacije projekta, načinom sudjelovanja na predstojećim natječajima te informirati ih o neophodnim pripremama koje treba napraviti prije natječaja i početka izvođenja radova.

Značajnu ulogu u pripremnim aktivnostima mogao bi imati i vinkovački Edukacijski centar za svjetlovodne tehnologije koji djeluje u sklopu Tehnološkog parka jer edukacijom povećava kompetencije djelatnika tvrtki zainteresiranih za sudjelovanje u projektima razvoja i izgradnje optičke infrastrukture. „Izuzetno mi je drago što ovako značajan projekt možemo predstaviti u gradu u kojem djeluje jedini centar ovog tipa u državi, a koji nudi obuku kadrova za rad na svjetlovodnim mrežama. U narednom periodu očekuje se puno operativnog posla, uključujući i druge širokopojasne programe financirane sredstvima Europske Unije te će educirani kadar biti neophodan, a suradnja s vinkovačkim centrom za obuku vrlo korisna“, objasnio je Ignjačić.

Zamjenik vinkovačkoga gradonačelnika Josip Romić istaknuo je kako je Edukacijski centar za svjetlovodne tehnologije otvoren u Vinkovcima u siječnju ove godine nakon analize tržišta koja je pokazala veliki nedostatak specijaliziranih kadrova u ovome području. „Moram podsjetiti i kako smo na svibanjskoj svjetskoj FTTH konferenciji održanoj u Beču predstavljeni kao primjer dobre prakse i jedini edukativni centar ovog tipa pokrenut od strane lokalne zajednice u Europi“, istaknuo je Romić te je najavio nastavak osposobljavanja novih polaznika.

Podsjetimo nositelj projekta jest Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, uz financiranje EU sredstvima s 85 posto od ukupnog iznosa. Radovi u sklopu projekta trebali bi započeti sredinom 2023. i trajati do kraja 2025. godine.